Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τους πίνακες να του αναφέρουν το συντομότερο δυνατόν ποιοι από αυτούς ανήκουν στον 80χρονο, Κορνέλιους Γκούρλιτ, ώστε να του επιστραφούν «χωρίς καθυστέρηση».
Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στον Κορνέλιους Γκούρλιτ ορισμένα από τα 1.400 έργα τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του, κάποια από τα οποία είχαν κλαπεί από τους Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εντοπίστηκαν στο σπίτι του 80χρονου στο Μόναχο το 2012.
\”Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να εξακριβωθεί ποια είναι τα έργα που κατασχέθηκαν από τους Ναζί ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα για την ιδιοκτησία τους και να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι πρώην κάτοχοί τους», ανέφερε ο εισαγγελέας Ράινχαρτ Νέμετς στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Εάν εξακριβωθεί η προέλευση των έργων, θα διαπιστωθεί και ποια από αυτά ανήκουν νόμιμα στον Γκούρλιτ, πρόσθεσε.
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τους πίνακες να του αναφέρουν το συντομότερο δυνατόν ποιοι από αυτούς ανήκουν στον 80χρονο ώστε να του επιστραφούν «χωρίς καθυστέρηση».
Ο Γκούρλιτ, γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης με «σκοτεινό» παρελθόν, δηλώνει αποφασισμένος να αγωνιστεί για να κρατήσει «τους πίνακές του» και, όπως δήλωσε στο περιοδικό Σπίγκελ, δεν είναι στις προθέσεις του να παραδώσει αμαχητί κανέναν από αυτούς. Σε βάρος του εκκρεμεί έρευνα για φοροδιαφυγή και αποδοχή κλοπιμαίων.
Από τα 1.406 έργα τέχνης (πίνακες, γκραβούρες, σκίτσα) που βρέθηκαν στον διαμέρισμα, τα 970 θα εξεταστούν από ειδικούς και τα 380 θεωρούνται έργα της αποκαλούμενης «εκφυλισμένης τέχνης», στην οποία κατέτασσαν οι Ναζί οτιδήποτε δεν ανταποκρινόταν στον ορισμό του Τρίτου Ράιχ για την τέχνη.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook