Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως για το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δύο μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας.

Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, ύστερα από τη νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιοποιηθεί σήμερα Τετάρτη οι διοικητικοί υπάλληλοι εμμένουν στην απόφαση τους για απεργία, για ενδέκατη συνεχή, κρατώντας «όμηρους» χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν το εξάμηνο να τινάζεται στον αέρα.

Σήμερα πάντως ανοίγουν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Σημειώνεται ότι το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών είναι το πολυπληθέστερο και επηρεάζει τις εξελίξεις στο ΕΜΠ.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Συνέχιση της απεργίας με αυτή ή άλλη μορφή δηλώνουν ότι θα κάνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, παρά την όποια απόφαση δικαστηρίου, καθορίζοντας τη στάση τους σε νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ του ΕΜΠ αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων με τη μορφή 48ωρων απεργιών. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες έως την Παρασκευή.

Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.
Έκκληση, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαθεσιμότητα έκανε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Πελεγρίνης αναφέρει: «Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο.

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ\’ επανάληψη δηλώσει την
αμετάκλητη απόφασή της για Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καταγγέλλω την ανακοινωθείσα από την Κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστώ την προσοχή των αρμοδίων για τις έννομες συνέπειες, ακόμη και ποινικές ευθύνες. Ζητώ την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του Υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα. Στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας, συγγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι όμως με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας
Παιδείας και το μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον Ελληνικό λαό».

Χθες το πρωί πάντως διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων μαζί με φοιτητές απέκλεισαν τις εισόδους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση στον πρύτανη ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για να αρθεί το αδιέξοδο από τα Πανεπιστήμια.

Οι πανεπιστημιακοί, πάντως, δηλώνουν έτοιμοι και αυτοί να επιστρέψουν στα έδρανα και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη ΔΕΠ είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε μαθήματα.

Σε συνέντευξή του στο Μεga ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος άφησε πάντως να εννοηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα οικογενειοκρατίας στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, έχουμε τον αριθμό των 313 υπαλλήλων που έχουν συνεπωνυμία.».

Επισης υπογράμμισε ότι «Μέσα από τη μελέτη η οποία έγινε, προέκυψε ότι 8 από τα 36 Ιδρύματα της χώρας έχουν υπεράριθμους διοικητικούς υπαλλήλους. Παρόλο που η απεργία των διοικητικών έχει κριθεί παράνομη από το Δικαστήριο, παρόλο που η προσφυγή που έκαναν στο ΣτΕ για ασφαλιστικά μέτρα κατέπεσε, παρόλο που θέλουν να συνεχίσουν την απεργία τους, δεν μπορούν να εμποδίζουν τα μαθήματα να γίνονται. Η απεργία όμως των διοικητικών δεν επηρεάζει την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των άλλων 6 από τα 8 Ιδρύματα που έχουν επηρεαστεί από τη διαθεσιμότητα.

Γιατί λοιπόν δεν επιτρέπουν στους φοιτητές και τους καθηγητές να προσέλθουν στις αίθουσες και να γίνονται μαθήματα στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ;

Οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ που έχουν περάσει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι μόλις 12, ενώ στο Μετσόβιο είναι 19. Οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν βοηθοί ερευνητών που στη συνέχεια μέσα από αθρόες μονιμοποιήσεις, έγιναν μόνιμο προσωπικό. Έτσι έγιναν οι προσλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μετσόβιο έχουν 300 διοικητικούς για οικονομικές διαδικασίες. Ούτε η General Motors δεν είχε τόσους υπαλλήλους».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook