Έφτασε στις Φιλιππίνες το πρώτο πακέτο βοήθειας από την Κίνα, λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο δέχτηκε σκληρή κριτική επειδή δεν έκανε περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν.

Όπως μετέδωσε κινεζική κρατική τηλεόραση, ένα αεροπλάνο, το οποίο κουβαλούσε σκηνές και κουβέρτες, προσγειώθηκε στην πόλη Κεμπού, κεντρικά των Φιλιππίνων.
Αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας δήλωσε ότι το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης των Φιλιππίνων θα διανείμει τις προμήθειες στα θύματα που έχουν χάσει τα σπίτια τους στην πόλη Κεμπού και σε όσες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα.

Η Κίνα είχε αρχικά ανακοινώσει αρχικά ότι θα διέθετε 200.000 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια αύξησε το ποσό στο 1,64 εκατ. δολάρια. Την Κυριακή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να στείλει ιατρικές ομάδες και ομάδες διάσωσης.

Οι Φιλιππίνες, οι διεθνείς ένοπλες δυνάμεις και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να παράσχουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον Χαϊγιάν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει περίπου 50 πλοία και αεροσκάφη, ενώ γίνεται η παράδοση των προμηθειών με ελικόπτερα. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως θα διαθέσουν περίπου 37 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξαιτίας του τυφώνα τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια έμειναν χωρίς στέγη.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook