Διευκρινίσεις για τη διαδικτυακή εφαρμογή ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2011 που ήδη βρίσκεται εν λειτουργία στο Taxisnet παρέχει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο η δήλωση ΦΑΠ φυσικών προσώπων συντίθεται ψηφιακά από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών ΦΑΠ φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.

Αν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της περιουσιακής του κατάστασης και της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, στον οποίο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα – δηλώσεις του οικείου έτους.

Ειδικά αναφορικά με τη διαδικασία διόρθωσης των δηλώσεων – εκκαθαριστικών σημειωμάτων – δηλώσεων ΦΑΠ η εγκύκλιος αναφέρει πως σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου, για τον οποίο δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, με τα στοιχεία των ακινήτων ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό ΦΑΠ παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης.

Ακόμη, σημειώνεται πως ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο για την αποκατάσταση των ελλείψεων της δήλωσής του στις περιπτώσεις που, λόγω έλλειψης στοιχείων, δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του και ενημερώνεται γι’ αυτό εγγράφως μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως το εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση ΦΑΠ φυσικού προσώπου, που χορηγείται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αποτελεί διοικητικό έγγραφο και είναι έγκυρο για κάθε χρήση από τον υπόχρεο. Ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει, όπου αυτό απαιτείται, μη επικυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ φυσικών προσώπων, που εκτυπώθηκαν από τη διαδικτυακή αυτή εφαρμογή, εφόσον αυτά συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται η πιστότητα − ακρίβεια των αναφερομένων σ’ αυτή στοιχείων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook