Διάτρητος παραμένει ο κρατικός έλεγχος της αγοράς των καυσίμων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι πρατηριούχοι, επικαλούμενοι στοιχεία για ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων από παράνομες συναλλαγές της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σκανδαλώδης καθυστέρηση της εφαρμογής του συνολικού ελέγχου οφείλεται –κατά τους πρατηριούχους- στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που ακόμη… κάνει έρευνα αγοράς!

Συγκεκριμένα, η Πολιτεία υποχρέωσε τους πρατηριούχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο και άλλα αστικά κέντρα) να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών, μέσης δαπάνης 13.000 ευρώ.

Πρόκειται για ηλεκτρονικές ράβδους, που τοποθετούνται μέσα στις δεξαμενές για να επιτηρούνται οι ποσότητες καυσίμων που αγοράζει το εκάστοτε πρατήριο και επιπλέον, ηλεκτρονικά συστήματα στις αντλίες, που ελέγχουν τις ποσότητες που πωλούνται στον καταναλωτή.

«Εμείς τα αγοράσαμε και τα βάλαμε εντός της προθεσμίας που είχαμε στο τέλος του Αυγούστου», εξηγεί στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων), Γιώργος Ασμάτογλου, επισημαίνοντας όμως ότι «όχι μόνο δεν έχουμε πάρει την επιδότηση που προβλέπεται, αλλά το σύστημα παραμένει ανενεργό, αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει προμηθευτεί το αντίστοιχο κεντρικό σύστημα για να υποδέχεται τα εισερχόμενα στοιχεία».

Για την ακρίβεια, ο διαγωνισμός για την προμήθεια του συστήματος της ΓΓΠΣ, προκηρύχθηκε μόλις την 1η Νοεμβρίου!

Ο παραλογισμός συνεχίζεται, με την επιβολή προστίμων. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ασμάτογλου, «παρά το γεγονός ότι με κρατική υπαιτιότητα δεν λειτουργεί ακόμη το σύστημα, βάζουν πρόστιμα που φτάνουν και τις 10.000 ευρώ, σε όσα πρατήρια δεν έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook