Οι γονείς των εφήβων του Ρεθύμνου παραδέχθηκαν μεταξύ τους χθες ότι τα παιδιά τους πίνουν αλκοόλ όταν βγαίνουν έξω. Παραδέχθηκαν επίσης ότι εκτός από την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στα νυχτερινά κέντρα, οι ίδιοι έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την επιλογή αυτή των παιδιών τους.

Έτσι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πριν θρηνήσει το Ρέθυμνο και άλλα νεαρά θύματα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως ειπώθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της χθεσινή τους συνάντηση.

Δράσεις, όπως καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη, συνάντηση και συζήτηση μεταξύ γονέων και μαθητών, αίτημα στον δήμο για ελευθέρους χώρους ώστε να βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά και βέβαια αυστηροί έλεγχοι στα καταστήματα που προσφέρουν αλκοόλ ήταν μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν. Παράλληλα στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης  οργανώνεται συγκέντρωση στην πλατεία Μικρασιατών με πιθανότερη ημερομηνία το ερχόμενο Σάββατο το βράδυ. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί σχετικό ψήφισμα στους αρμόδιους φορείς.Το κάλεσμα για τη συνάντηση στο 1ο λύκειο – το σχολείο της Στέλλας Ακουμιανάκη – ήταν προς όλους τους συλλόγους γονέων. Η ανταπόκριση δεν ήταν τόσο μεγάλη που να αντιπροσωπεύει το νομό, ωστόσο οι γονείς που συναντήθηκαν χθες φάνηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις.

Πολλοί παραδέχθηκαν ότι κυρίως είναι θέμα της οικογένειας πως θα χειριστεί το θέμα του αλκοόλ. Αρκετοί ήταν όμως και όσοι εξέφρασαν την άποψη ότι εφόσον δεν ελέγχονται τα μαγαζιά, το φαινόμενο αυτό θα συνεχίζεται και επεσήμαναν πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας και των αρμόδιων φορέων που πρέπει να επιβάλουν τον νόμο. Ένα νόμο που απαγορεύει τη διάθεση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους.

Ο πρόεδρος του 1ου γυμνασίου Μανώλης Μυλωνάκης με τον οποίο συμφώνησαν αρκετοί γονείς, σημείωσε πως εκτός από τα οκτώ νυχτερινά κέντρα προσφέρεται αλκοόλ σε όλα τα καταστήματα (καφετέριες, ρακάδικα) ακόμη και τα περίπτερα κι έτσι τα παιδιά μπορούν να το αγοράσουν από παντού. Άρα, είπε, η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και η οικογένειες να δουν σοβαρά το φαινόμενο και να συζητούν με τα παιδιά.

Υπήρξαν επίσης και οι γονείς που ανέφεραν πως τα παιδιά έχουν μάθει από τους ίδιους τους γονείς ότι είναι «μαγκιά» να πίνει κανείς  και πως γι’ αυτό έχουν εξελιχθεί έτσι τα πράγματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Ευαγγελία Αγγελιδάκη, πρόεδρος του 1ου ΓΕΛ, τόνισε πως πρέπει να οργανωθούν δράσεις για να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ από τα παιδιά.

«Μπορούμε να κάνουμε καμπάνιες ενημέρωσης, να συνεργαστούμε με επιστήμονες, να φτιάξουν τα παιδιά ένα βίντεο με αυτό το θέμα που αναφέρει τις συνέπειες.

Πρέπει η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί και να δούμε όλοι μαζί πως θα αποτρέψουμε τα παιδιά από τη χρήση αλκοόλ».

Η ίδια συμπλήρωσε πως «οι γονείς φταίμε πάρα πολύ, έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αλλά θέλουμε και τη βοήθεια της κοινωνίας. Αν εμείς φταίμε σε ένα 90%, ζητάμε και το 10% να μας βοηθήσει, να είμαστε ενωμένοι, να μην το αφήσουμε το θέμα.

Τα παιδιά μας καταναλώνουν αλκοόλ και δεν μας ακούνε, πρέπει να βρούμε τρόπους να τα ευαισθητοποιήσουμε και να τα ενημερώσουμε».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μακρυδάκης, Διευθυντής του λυκείου τόνισε πως το πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό της πρόληψης. «Δεν είμαστε εισαγγελείς για να αποδώσουμε ευθύνες αλλά πρέπει να προλάβουμε το επόμενο θύμα. Να ενεργοποιήσουμε τους φορείς, τη σχολική κοινότητα, όλους τους εμπλεκόμενους.

Το αλκοόλ ρέει άφθονο στο Ρέθυμνο και πρέπει να προλάβουμε τα προβλήματα και όχι να τα καταστείλουμε. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούμε να περάσουμε την αντίληψη αυτή. Χρειαζόμαστε όμως τη συνεργασία με τους γονείς των παιδιών για να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα».

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής της Ασφαλείας Νίκος Κουρμούλης.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook