Υλικά

• 500 γρ. κέφαλοι, καθαρισμένοι και φιλεταρισμένοι
• 2 δαφνόφυλλα
• 2 κλαράκια θυμάρι
• 1 κλαράκι ρίγανη
• χυμό από 2 λεμόνια
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 120 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• λίγο πολτοποιημένο σκόρδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• 100 γρ. σελινόριζα, ψιλοκομμένη
• 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες για σαλάτα, σε μέτρια κομμάτια
• 60 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 60 γρ. πατάτα προβρασμένη και κομμένη σε κύβους

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φιλέτα των ψαριών σε λαδόκολλα. Ρίχνουμε περίπου 60 ml. ελαιόλαδο και αρτίζουμε με αλάτι, πιπέρι. Αλείφουμε στην πέτσα τους (εξωτερικά), το σκόρδο και το ξύσμα του λεμονιού.

Προσθέτουμε ανάμεσα στα φιλέτα, τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι με τη ρίγανη. Κλείνουμε αεροστεγώς τη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαλάτα ως εξής. Σε μικρό μπώλ, βάζουμε τη σελινόριζα, τις ντομάτες, τις πατάτες και το κρεμμυδάκι.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Μετά το πέρας του 20λέπτου, ξεσκεπάζουμε τη λαδόκολλα και προσθέτουμε στο πλάι του ψαριού τη σαλάτα (κρατώντας κατά μέρος το ζωμό της). Ψήνουμε (ξεσκέπαστα) στους 170ο C, για 5 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε, τοποθετώντας πρώτα τη σαλάτα και από πάνω τα φιλέτα του ψαριού. Περιχύνουμε με το ζουμάκι της σαλάτας.