Ξεκίνησε από την Δευτέρα (2/5), σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη, η διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων, μαζί με την δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για τον ΕΛΓΑ και την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το «σχεδόν» αφορά στο ότι ενώ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Ρέθυμνο,Ηράκλειο και Λασίθι έχουν ξεκινήσει την διαδικασία, στα Χανιά καμία ΕΑΣ δεν ξεκίνησε καθώς ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι βάσεις δεδομένων στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές.

Επιπλέον η ΕΑΣ Κυδωνίας (που έχει και τους περισσότερους παραγωγούς) αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της κλοπής των ηλεκτρονικών της υπολογιστών και του server, πριν από έναν περίπου μήνα. Και μπορεί οι υπολογιστές να αντικαταστάθηκαν, αλλά ειδικά ο καινούργιος server βρίσκεται στην διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων του προγράμματος.

Και όλα αυτά ενώ έχουν απομείνει μόλις 12 ημερολογιακές ημέρες μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε. για ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το πρόβλημα για τους αγρότες των Χανίων είναι πολύ μεγάλο, εάν συνυπολογιστεί πως και οι αρμόδιοι των Ενώσεων από την υπόλοιπη Κρήτη που ήδη ξεκίνησαν τις διαδικασίες θεωρούν πολύ δύσκολο να προλάβουν να έχουν πρωτοκολλήσει όλες τις αιτήσεις μέχρι τις 15/5, λόγω του ότι φέτος η διαδικασία θα είναι τριπλή και επιπλέον όλοι οι παραγωγοί έστω κι αν δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις χρειάζεται να πάνε στις Ενώσεις ή τους συνεταιρισμούς στους οποίους ανήκουν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), το μητρώο αγροτών και τη δήλωση καλλιέργειας -εκτροφής στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με Συνεταιριστές το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για τις οποίες υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και να υπάρξει μια καθυστέρηση στην προώθηση και επεξεργασία των άλλων δύο δηλώσεων, αν και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερωθεί σε κάθε έναν αγρότη για την παραλαβή των δικαιολογητικών και την συμπλήρωση των εγγράφων δύσκολα θα μπορέσει να μειωθεί.

Συστάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατά την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέξει λίγα απλά και πρακτικά πράγματα, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

1. Πρώτα από όλα να φροντίσει η αίτησή του, με όποιο τρόπο την υποβάλει, να έχει λάβει πρωτόκολλο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και τις 15 Μαΐου 2011, αλλιώς είναι εκπρόθεσμος.

2. Να υπογράψει την αίτησή του καθώς και τη δήλωση του ΕΛΓΑ και την αίτηση για το Μητρώο.

3. Να βεβαιωθεί για την ορθή αναγραφή του Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο θα γίνει πληρωμή.

4. Να ελέγξει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα ζώα που δηλώνει είναι αρκετά για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που κατέχει.

5. Να δηλώσει σωστά τις καλλιέργειες σε κάθε αγροτεμάχιο καθώς και τα ζώα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξει για την ειδική ενίσχυση βάμβακος και τις πρόσθετες ενισχύσεις του Άρθρου 68.

6. Να φροντίσει όλες οι εκτάσεις να βασίζονται σε ενοικιαστήρια κατάλληλα συνταγμένα και υπογεγραμμένα ή σε παραστατικά κατοχής (συμβόλαια ή Ε9).

7. Να υποδεικνύει ορθά την ακριβή θέση των αγροτεμαχίων κατά την ψηφιοποίηση, ώστε να μην έχει προβλήματα κατά τους επιτόπιους ελέγχους και ιδιαίτερα με την τηλεπισκόπιση.

8. Να δηλώνει τα ζώα σύμφωνα με την κτηνιατρική βάση δεδομένων.

9. Να ελέγχει ότι έχει δηλωθεί ορθά και η παράλληλη δράση για κάθε αγροτεμάχιο ώστε να μην έχει προβλήματα στην πληρωμή π.χ. της βιολογικής γεωργίας.

10. Να δηλώσει ορθά τα στοιχεία του ΑΜΚΑ για να μην έχει πρόβλημα με την καταβολή του ΕΦΚ πετρελαίου.

11. Να μην ξεχάσει ότι λανθασμένα στοιχεία καλλιεργειών και ζώων θα του δημιουργήσουν πρόβλημα στην επιστροφή ΦΠΑ.

12. Να μελετήσει τη δήλωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής, ώστε να εντοπίσει τυχόν λάθη.

13. Να προσκομίζει όλα τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την πληρωμή όλων των καθεστώτων της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.

14. Να έχει πάντα ένα αντίγραφο της αίτησης, ώστε να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τυχόν λάθη και να παρεμβαίνει.

ΕΛΓΑ – Μητρώο αγροτών

Σε ότι αφορά στην δήλωση για να υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέξει ποιο «κουτάκι» θα… μαυρίσει στην ερώτηση για το αν θα πληρώσει (τις ασφαλιστικές εισφορές) μέσω τράπεζας ή εάν θα επιτρέψει την παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από ενισχύσεις που δικαιούται.

Στην αίτηση ένταξης στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων διακυβεύεται το αν κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή όχι, πράγμα που με τη σειρά του συνεπάγεται ορισμένα προνόμια όπως είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Αντίστοιχα κατοχυρώνει και το δικαίωμα συμμετοχής του ή όχι σε μελλοντικά κοινοτικά προγράμματα.

Τέλος, θα πρέπει για πρώτη φορά να δηλώσει πόσα γεωργικά μηχανήματα και τι είδους διαθέτει, πράγμα που ενδεχομένως να τον εμποδίσει στο μέλλον να συμμετάσχει σε Σχέδιο Βελτίωσης, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook