Μετά τη συμφωνία υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας για μετάθεση στις αρχές του 2014 του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η «δεξαμενή» των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν. Όσον αφορά τις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών. Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολουμένους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.

Απαίτηση και για τρίτο κύμα διαθεσιμότητας

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη εκτός από τις 11.000 απολύσεις του 2014, να δημιουργηθεί και νέο πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας για τη διετία 2014-2015, το οποίο θα οδηγεί και σε υποχρεωτικές εξόδους.

Ο υπουργός φέρεται να αντέδρασε λέγοντας σε έντονο ύφος: «Η πολιτική της οριζόντιας κινητικότητας δεν γίνεται να συνεχιστεί. Έχετε δημιουργήσει τεράστια σύγχυση. Οι υπάλληλοι έχουν συνδέσει την κινητικότητα με τις απολύσεις και αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση».

zougla.gr