Νέο «πονοκέφαλο» προκαλεί στους αγρότες, αλλά και στις συνεταιριστικές οργανώσεις η εγγραφή στο μητρώο αγροτών, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων τύπου ΠΣΕΑ (π.χ. για τον περονόσπορο στους αμπελουργούς).
Το ερώτημα είναι αν το κόστος της διαδικασίας θα το υποστούν οι παραγωγοί ή αν θα υπάρξουν δομές μέσω υπουργείου και ΑΣΟ.Το ερώτημα είναι αν το κόστος της διαδικασίας θα το υποστούν οι παραγωγοί ή αν θα υπάρξουν δομές μέσω υπουργείου και ΑΣΟ.
Και δεν θα υπήρχε πρόβλημα, δεδομένου ότι η δημιουργία και η ενημέρωση αυτής της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων είναι απαραίτητη, αν και πάλι δεν θα χρειαζόταν οι παραγωγοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Διότι πρόκειται για μία διαδικασία που χαρακτηρίζεται «δαιδαλώδης» και οι συνεταιριστικές οργανώσεις εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις να υποστούν το κόστος της. Πιθανότατα μια ακόμα φορά, θα κληθεί να επιβαρυνθεί το κόστος ο «αδύναμος κρίκος της αλυσίδας» δηλαδή ο παραγωγός.

Κάθε παραγωγός θα έχει e-mail

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου αγροτών, αν και έχει πολλές φορές αναφερθεί, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, καθώς ελάχιστοι είναι οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Πρακτικά, μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων καλούνται να δώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, κλπ) και να δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Κάθε παραγωγός της χώρας θα έχει και θα αναγκαστεί να χειρίζεται – ο ίδιος ή μέσω άλλων – από ένα email. Και είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος ότι οι παραγωγοί ιδιαιτέρως μιας κάποιας ηλικίας που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να …συνηθίσουν στο νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος!
Από εκεί και πέρα, όσοι δίνουν το email τους και παίρνουν κωδικό, καλούνται να συμπληρώσουν μια σειρά στοιχείων που αφορούν στις καλλιέργειες τους, το είδος τους κλπ.
Οι περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να απευθυνθούν στις συνεταιριστικές οργανώσεις τους ή τους λογιστές τους, για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να υπαχθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το μητρώο θα ενημερώνεται υποχρεωτικά σε περιπτώσεις μεταβολών π.χ. αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές κλπ.

Χωρίς αποζημιώσεις

Επισημαίνεται ότι όσοι δεν υπαχθούν στο μητρώο, δεν θα μπορούν να εισπράττουν αποζημιώσεις τύπου ΠΣΕΑ σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αργότερα το μέτρο της υποχρεωτικής υπαγωγής στο μητρώο, αναμένεται να συμπεριλάβει και άλλες κατηγορίες πιθανόν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, επιδοτήσεις κά. Σχολιάζεται μάλιστα ότι μέσω του μητρώου είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί επιτέλους στην Ελλάδα ποιοι είναι πράγματι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Όλοι λοιπόν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Το ερώτημα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αν το κόστος της διαδικασίας θα το υποστούν οι ίδιοι ή αν θα υπάρξουν δομές μέσω υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΑΣΟ, ώστε η καταχώρηση στο μητρώο και η ενημέρωση του για τυχόν μεταβολές θα γίνεται δωρεάν.
agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook