Παρατείνονται για ένα εξάμηνο, μέχρι τις 31/12/11, οι προγραμματικές συμβάσεις των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων με το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος διαβούλευσης αναφορικά με την ανασυγκρότηση και επαναθεώρηση του θεσμού, την οποία προωθεί το υπουργείο.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κ.Μιχάλης Αεράκης « οι προγραμματικές συμβάσεις όλων των Περιφερειακών θεάτρων, έληγαν στις 30/6, με το σκεπτικό ότι θα προλάμβανε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς των περιφερειακών θεάτρων, να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Φαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, η διαβούλευση θα τραβήξει σε μάκρος και για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση ενός εξαμήνου σε όλα τα Περιφερειακά θέατρα και έτσι οι προγραμματικές συμβάσεις θα λήξουν στις 31/12/11».

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το ΥΠ.ΠΟ.Τ έκανε γνωστό πως – μετά από 26 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ από την τότε υπ.Πολιτισμού, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη – εξετάζει την αναμόρφωση του θεσμού στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και προκειμένου τα ΔΗΠΕΘΕ να αποτελέσουν ενεργούς φορείς παραγωγής πολιτισμού σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Μάλιστα σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠ.ΠΟ.Τ. στις 13/4 ο υπουργός κ. Π.Γερουλάνος είχε αναφερθεί στους λόγος που επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι από το 1980 οπότε δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ και μετά, άλλαξε το θέατρο.

\”Αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε στην Αθήνα μαζί με την επιρροή και την οικονομική δύναμη των ΜΜΕ απορροφώντας τεράστιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο από τις περιφέρειες. Όμως για να αντιστραφεί αυτή η πορεία πρέπει να δυναμώσουμε ένα καίριο στοιχείο. Την σχέση των ΔΗΠΕΘΕ με την τοπική κοινωνία.

Αξίζει στα ΔΗΠΕΘΕ να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που έχει όραμα για το μέλλον της, άποψη για την πορεία της και ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Και βέβαια η τέχνη πρέπει να ηγείται της κοινωνίας και πρέπει να έχει την υποστήριξή της για να το κάνει\” είχε πει ο κ.Γερουλάνος.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε δαφανεί η πρόθεση , τα 16 ΔΗΠΕΘΕ που υπάρχουν σήμερα να περιοριστούν σε 13 (ένα για κάθε Περιφέρεια) και να μετονομαστούν σε Οργανισμούς Περιφερειακού Θεάτρου, ενώ ως έδρα να καθοριστεί η έδρα της κάθε Περιφέρειας.

Αυτή η πρόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΔΗΠΕΘΕΚ το οποίο, από την ίδρυσή του έχει έδρα τα Χανιά κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς , όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, αυτή είναι και η θέση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook