Λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή η Κομισιόν προαναγγέλλει -εμμέσως πλην σαφώς- αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της.

Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση, έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, καθιστώντας σαφές ότι πριν η τρόικα δώσει την έγκρισή της τα πάντα είναι στον αέρα.

Ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι το δημοσιονομικό κενό σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του 2014, είπε ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε, θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Δεν διαπιστώνεται ακόμη πλήρης συμφωνία σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού, είπε.

Η τοποθέτηση αυτή, της απόλυτης στήριξης στην τρόικα, δεν αποτελεί κάτι νέο από την πλευρά της Κομισιόν, ο χρόνος όμως που έγινε δυναμιτίζει το κλίμα, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η δήλωση του Ντάισελμπλουμ περί εξάντλησης της υπομονής του Εurogroup με την Ελλάδα, και κυρίως ότι αύριο (Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει και να υπερασπιστεί στο πλαίσιο του Eurogroup τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Όπως είπε ο ίδιος ο Ο\’ Κόνορ την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου του Eurogroup την έχει ο Γ.Ντάισελμπλουμ, επομένως είναι πιθανό να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την Ελλάδα και ας μην προβλεπόταν αρχικά. Ο Όλι Ρεν είναι σε ετοιμότητα, πρόσθεσε ο χαρακτηριστικά, να ενημερώσει για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα, σε περίπτωση που το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η Κομισιόν έσπευσε να προχωρήσει σε αυτή την παρατήρηση, σχεδόν με το που βγήκε ο υπουργός Οικονομικών από την πόρτα της Βουλής, παρά το γεγονός ότι ήδη από χθες (Τετάρτη) υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά» και ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν ή θα τροποποιηθούν εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014-2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα.

Άλλωστε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού γι αυτό άλλωστε και παρέθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών βασίζονται σε ρεαλιστική βάση και είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν έκλεισε, αν και σύμφωνα πάντα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών οι δανειστές αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι «ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου» αλλά «έχει λογική».

Από την πλευρά της, η τρόικα αποχωρώντας αρκέστηκε να πει μόνο ότι «έχει υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος, αλλά μένουν μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα» και ότι θα επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει κλείσει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το δημοσιονομικό κενό του 2014 και κατ\’ επέκταση τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί.

Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εξ\’ αποστάσεως, εκφράζουν την ελπίδα ότι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Την εκτίμηση ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «χρειάζεται ακόμη περαιτέρω εργασία σε ορισμένα ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία».

Ο Σάιμον Ο\’ Κόνορ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, στις ιδιωτικοποιήσεις, στον ανταγωνισμό, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο Σάιμον Ο\’ Κόνορ κατέληξε λέγοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση διακόπηκε, οι συζητήσεις συνεχίζονται από τις έδρες των ενδιαφερόμενων πλευρών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook