Εντείνονται οι πιέσεις προς το υπ. Παιδείας από το σύνολο των φορέων της Κρήτης για να οριστεί ειδικό εξεταστικό κέντρο στο νησί για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο θέμα, το οποίο παρουσίασε πρώτο το Flashnews.gr, αναφέρεται σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη και εντελώς άδικη την απόφαση για ορισμό σχολείων σε Αθήνα και Πειραιά ως εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων-μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των ΕΠΑΛ της Κρήτης για το τρέχον σχολικό έτος.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων η εν λόγω πρόταση είναι ιδιαίτερη άδικη για τους εκατόν εξήντα έξι (166) υποψήφιους-μαθητές από τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, που καλούνται να εξεταστούν σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, με το κόστος της μετακίνησης και της παρατεταμένης διαμονής εκείνων και των συνοδών τους όπως επίσης, την ψυχική και σωματική κόπωση να επηρεάζουν την απόδοση τους και να θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες για την προσέλευση και συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

«Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα ούτως ώστε να οριστεί εξεταστικό κέντρο εντός Περιφέρειας Κρήτης για τους υποψηφίους με αναπηρίες των ΕΠΑΛ της Κρήτης, θεωρώντας αυτονόητο το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των υποψηφίων», καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την ανάγκη άμεσης δημιουργίας εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη για τους υποψήφιους Πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Ευτύχης Δαμιανάκης

Ο Μανώλης Στρατάκης

Τη λειτουργία έστω ενός ειδικού εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι απόφοιτοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, ζήτησε με Ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, \”την αγανάκτηση και την έντονη ανησυχία πολλών γονέων του νομού Ηρακλείου έχει προκαλέσει ο ορισμός ως κέντρων εξέτασης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, συγκεκριμένων σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, για τους υποψηφίους με αναπηρία αλλά και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι απόφοιτοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Αυτή η εξέλιξη, που εντάσσεται στις προσπάθειες του Υπ.Παιδείας για εξοικονόμηση δαπανών, αναγκάζει πολλούς μαθητές και τους γονείς τους, να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς το ειδικό εξεταστικό κέντρο που λειτουργούσε στο Ηράκλειο καταργείται\”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι η ταλαιπωρία που θα υποστούν είναι δεδομένη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την επίδοσή τους στις εξετάσεις.

Αναφέρει επίσης, ότι \”οι μαθητές με ειδικές ανάγκες αλλά και οι γονείς τους διαμαρτύρονται έντονα και δεν μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να επωμιστούν το επιπλέον κόστος μετάβασης και διαμονής εκτός Κρήτης\”, ενώ το θέμα επισημαίνει και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ηρακλείου, προειδοποιώντας και για ενδεχόμενη αύξηση της αποχής πολλών αποφοίτων από τις εξετάσεις.

Τέλος, ο κ.Στρατάκης αφού υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στους μαθητές με ειδικές ανάγκες ιδιαίτερα σε μια μεγάλη νησιωτική περιοχή πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες στη μετακίνηση τους, καταλήγει ερωτώντας την κ.Υπουργό αν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να λειτουργήσει έστω ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Περιφέρεια Κρήτης για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι απόφοιτοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν μαθητές και γονείς ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ΤΕΔΚ Χανίων

Με ομόφωνη απόφασή της και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων διαμαρτύρεται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και ζητά, έστω και την τελευταία στιγμή, να οριστεί ένα εξεταστικό κέντρο στην Κρήτη για τους συγκεκριμένους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook