Επιστολή στο Δήμαρχο Μαλεβιζίου απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τα αδέσποτα στην περιοχή της Αμμουδάρας, με την οποία επισημαίνει πως ο νόμος απαγορεύει τη ασυλοποίηση των ζώων και επιβάλει την παραμονή τους στο περιβάλλον που έχουν συνηθίσει να ζουν.
Η ΠΦΠΟ αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για τα αδέσποτα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζοντας πως υπάρχουν και αιτήματα απομάκρυνσης των αδέσποτων από πολίτες, ζητά άμεση στείρωση όσων ζώων δεν έχουν ακόμη στειρωθεί και ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα , προκειμένου να καθησυχαστούν με την σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση
Η επιστολή αναφέρει:
\”Κύριε Μαμουλάκη,
Η περιοχή Αμμουδάρας του Δήμου σας , όπως εξάλλου και πολλές άλλες (ευρύτερη περιοχή LidL κλπ..)l , είναι σημεία εγκατάλειψης ζώων σε καθημερινή βάση.
Για τα ζώα αυτά ο σύλλογος μας ΖΩΦΟΡΟΣ στο Ηράκλειο, αλλά και ο Δήμος σας ,ως οφείλει βάσει νόμου , μεριμνεί για την σίτισή τους , την στείρωσή τους , ή την περίθαλψή τους από τροχαία αλλά και από πολλές κακοποιήσεις τους, όπως και οι άλλοι φιλοζωικοί σύλλογοι και μεμονωμένοι επίσης πολίτες.
Πολλά εξ αυτών επίσης με την συνδρομή του συλλόγου μας εκεί, έχουν υιοθετηθεί από υπεύθυνα άτομα .
Επειδή το αίτημα ορισμένων Ελλήνων είναι η απομάκρυνση και η εξαφάνιση των αδέσποτων, τα οποία αυτοί οι ίδιοι , που παραπονιούνται, δημιουργούν, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω :
α. Ο νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς απαγορεύει ρητά την παραμονή των αδέσποτων ζώων σε καταφύγια, κάτι το όποιο θα πρέπει και ο Δήμος σας να φροντίσει να γίνει ευρέως γνωστό στους πάντες για να μην προβάλλουν παράνομα αιτήματα ασυλοποίησης ζώων.
β. Αν υποθέταμε ότι δια μαγείας εξαφανίζονταν τα ζώα από το Δήμο Μαλεβιζίου, σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών θα ήταν και πάλι πλήρης αδέσποτων γιατί η εγκατάλειψη είναι καθημερινό και οξυμένο φαινόμενο και φυσικά και οι γέννες αφού τα δεσποζόμενα ζώα παραμένουν αστείρωτα.
γ. Ο ίδιος νόμος επιβάλει την παραμονή των ζώων στα σημεία όπου βρίσκονται και διάγουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις (αεροδρόμια, περιφραγμένοι αρχαιολογικοί χώροι κλπ) και περιοχές σαν της Αμμουδάρας κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.!
δ. Η περισυλλογή των ζώων για την στείρωσή τους ή την θεραπεία τους γίνεται βάσει του νόμου μόνο από ειδικά συνεργεία του Δήμου, έμπειρα και εκπαιδευμένα στην αιχμαλωσία των ζώων.
δ. Ενημερώστε τους Αδαείς ότι σε παράνομη περίπτωση απομάκρυνσής τους, τα ζώα αυτά θα επιστρέψουν και πάλι στον χώρο τους μόνα τους ,διότι εκεί έχουν συνηθίσει να ζουν τα τελευταία 6 έτη!
ε. Η εκδοχή της φόλας, που τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ & αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, εθνικό σπορ των Ελλήνων κατά των ζώων , καιροφυλακτεί είτε τα ζώα παραμένουν στην περιοχή αυτή είτε οδηγηθούν σε κάποια άλλη, επομένως δεν υπάρχει τέτοιο \” δίλημμα \” .
Η μόνη πιθανή διέξοδος και όχι βέβαια λύση, είναι η εκ του Δήμου άμεση στείρωση όσων ζώων δεν έχουν ακόμη στειρωθεί και η οργάνωση συγκέντρωσης των κατοίκων για ενημέρωσή τους γύρω από το θέμα , προκειμένου να καθησυχαστούν με την σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, περιπολίες από την Αστυνομία για ένα διάστημα στην περιοχή για πιθανή σύλληψη αυτών που τα εγκαταλείπουν η τα κακοποιούν και βέβαια συνεχής ενημέρωση για την μη εγκατάλειψη ζώων και των συνεπειών της.
Είμαστε γνώστες της προσπάθειας του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, την οποία εκτιμούμε, επικροτούμε και ενισχύουμε, όμως τυχόν βίαιη και παράνομη απομάκρυνση των ζώων -για οποιονδήποτε μη έννομο λόγο – είτε από την περιοχή Αμμουδάρας είτε από οποιαδήποτε άλλη ,θα βρει τη φιλοζωική κοινότητα της Κρήτης αλλά και της Επικράτειας σε πλήρη αντίθεση, καθώς οι Νόμοι του κράτους αποσαφηνίζουν πως είναι απολύτως παράνομο κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook