Η Ιταλία και η Ισπανία καλούνται σήμερα να υπερασπιστούν τους προϋπολογισμούς του 2014 στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στις Βρυξέλλες, σε μια συνεδρίαση που οδεύει προς τη σύγκρουση, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, οι οικονομικές αδυναμίες κάποιων χωρών-μελών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ευρωζώνης από μια κρίση χρέους που βρίσκεται στο πέμπτο έτος της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Fabrizio Saccomanni και ο ισπανός ομόλογος του, Luis de Guindos, καλούνται να δικαιολογήσουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, εν μέσω ανησυχίας ότι επικρατεί εφησυχασμός μετά τη χαλάρωση της πίεσης στις αγορές των ομολόγων κατά τους τελευταίους 18 μήνες.
“Επιθυμώ μια ειλικρινή και ανοιχτή – και παράλληλα αναλυτική και ουσιαστική – συζήτηση,” δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική της Κομισιόν, Όλι Ρεν. Οι συνομιλίες θα εστιάσουν “σε συγκεκριμένα προβλήματα των χωρών-μελών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας”, είπε.
Το Eurogroup θα εξετάσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, μια εβδομάδα μετά την αμφισβήτηση τις αξιοπιστίας των ιταλικών και ισπανικών πλάνων για τις δαπάνες. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων εποπτείας των προϋπολογισμών που καθιερώθηκε πέρυσι για να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη από τις κυβερνήσεις.

Ενώ η ΕΕ προβλέπει την οικονομία της Ευρωζώνης θα αυξηθεί το επόμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2011, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο μετά από μια αύξηση 0,3% κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ του 12,2% και ο πληθωρισμός στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών .
Η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών. Η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που εξέδωσε τις προειδοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, ελπίζει η πίεση στους υπουργούς Οικονομικών να εξηγήσουν τα σχέδια δαπανών μπροστά στους ομολόγους τους, θα τους αναγκάσει να εξετάσουν τις επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η Ισπανία , που απαιτείται να περιορίσει το έλλειμμά της στο 5,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 6,5% το 2013 , μπορεί να χάσει το στόχο της λόγω των “κάπως αισιόδοξων προβλέψεων για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους στις 15 Νοεμβρίου .
Η Ιταλία είναι στην πορεία να χάσει τον στόχο του 2014 να μειώσει το χρέος της, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , σύμφωνα με την Επιτροπή .
Και οι δύο χώρες απέρριψαν τα συμπεράσματα της περασμένης εβδομάδας και δήλωσαν πως οι προϋπολογισμοί τους δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Ο Guindos , δήλωσε ότι το σχέδιο της Ισπανίας θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί το στόχο του ελλείμματος για το 2014. Η εκτίμηση της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας βασίστηκε σε προβλέψεις για την ανάπτυξη με τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση δεν συμφωνεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών .
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook