Καθησυχαστικός για τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίσθηκε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως αναγνωρίζει τις ανησυχίες που προκαλεί μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών αποδόσεων στις καταθέσεις, αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά επειδή η οικονομία είναι αδύναμη.

«Αν προχωρούσαμε σε αύξηση των επιτοκίων, θα πιέζαμε περαιτέρω την οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δει στοιχεία ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος τα χαμηλά επιτόκια να απειλήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Αν τα χαμηλά επιτόκια δημιουργούν τοπικούς κινδύνους, τότε τοπικά εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι αυτοί. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους», είπε και προσέθεσε ότι για να διατηρήσουν τα σωστά κίνητρα για τις οικονομικές πολιτικές οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τα εθνικά τους πλαίσια για την οικονομική διακυβέρνηση.

«Έχουν ήδη αναληφθεί σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά αρκετές χώρες έχουν μείνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον ώρα να φέρουμε και αυτό το ζήτημα σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης», είπε ο Ιταλός τραπεζίτης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook