Ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και την πορεία του «Καλλικράτη» θα κάνουν σήμερα Τρίτη οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
 

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρημάτων που οφείλει η Κεντρική Κυβέρνηση στους Δήμους, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις για την θεσμική και οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου γίνεται μία ημέρα πριν την Τετάρτη 4 Μαΐου, ημέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) έχει ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει εικοσιτετράωρο κλείσιμο των Δήμων.

Η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων «δραματική». Όπως υποστηρίζει οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρουν την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει υπογραφεί. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναφερθούν στα συγκεκριμένα ζητήματα και να δεσμευθούν για τη διευθέτησή τους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook