Υλικά

(για τη ζύμη)
• 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 20 γρ. ξηρή μαγιά
• 5 γρ. αλάτι
• Νερό (χλιαρό), όσο σηκώσει
(για τη γέμιση)
• 150 γρ. φακές (χονδρές)
• 100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
• 100 γρ. πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
• 100 γρ. λευκό τυρί Ρεθύμνου, θρυμματισμένο
• 80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 φύλλο δάφνης
• 80 γρ. άνιθο, ψιλοκομμένο
• 10 γρ. ξερό βασιλικό
• 3 κ. σούπας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογο)
• 1 κρόκος αυγού για την επάλειψη του φύλλου

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα στο κέντρο.

Ρίχνουμε το χλιαρό νερό από σιγά σιγά ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό (σφικτό) χυλό.

Σε εκείνο το σημείο, βγάζουμε το ζυμαράκι από τη λεκάνη και συνεχίζουμε το ζύμωμα πάνω στον πάγκο εργασίας.

Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Στη συνέχεια την σκεπάζουμε με καθαρό πανί και την αφήνουμε κατά μέρος.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τις κομμένες πατάτες, το φύλλο δάφνης και το σκόρδο και προσθέτουμε νερό που να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά.

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και οι πατάτες να είναι έτοιμες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το μίγμα.

Παράλληλα, σωτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο τα μανιτάρια, κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Σε μπόλ, βάζουμε τις φακές, τις πατάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το άνιθο, το βασιλικό και το θρυμματισμένο λευκό τυρί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μέτριο πάχος. Αραδιάζουμε τη γέμιση και στη συνέχεια σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.

Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφουμε στην επιφάνεια της πίτας με αυγό (αραιωμένο με λίγο νερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.