Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε συλλογικό έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άντρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοπόταμου ως ημέρα Πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. 

Η ανωτέρω μάχη-σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές. 

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013. 

Τo πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Χανιά έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα 11.00 Τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. 

Ώρα 11.30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων της πόλης των Χανίων.

- Ομιλία από τον κ. Δημήτρη Καρτσάκη, Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Νεροκούρου (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η ομιλία θα γίνει στο Μητροπολιτικό Ναό).

- Κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τους Βουλευτές Χανίων, τον Διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης (ΑΔΦΧ) εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το Δήμαρχο Χανίων, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τις Πολιτικές Νεολαίες καθώς και όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλο φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση. 

- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.