Η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να τελειώνει με τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και το απέδειξε χθες κάνοντας δημοσίως ένα «δώρο» στους Σοσιαλδημοκράτες: την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ.

Οπως παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ενώπιον των συμμετεχόντων σε συνέδριο που διοργανώνει η «Sueddeutsche Zeitung», είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί πράγματα που δεν εντάσσονταν στο δικό της προεκλογικό πρόγραμμα, όπως ο κατώτατος μισθός.

Το SPD έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει Μεγάλος Συνασπισμός χωρίς τον κατώτατο μισθό «οπότε δεν υπάρχει λόγος να λέμε άλλα αντ\’ άλλων» δήλωσε η Μέρκελ, η οποία προσέθεσε ότι έχοντας συνομιλήσει με τους Πράσινους, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μια άλλη κυβερνητική σύνθεση θα είχε ακόμη χειρότερες επιπτώσεις στην οικονομία από ό,τι οι παραχωρήσεις που γίνονται χάριν της συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με την οποία μπορεί να ελπίζει ότι θα εισπράξει θετικό αποτέλεσμα για την κυβερνητική συμφωνία με το CDU στο δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά» που αιωρείται και συγκεκριμένα η παρατήρηση της Μέρκελ ότι θα φροντίσει να μη χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της καθιέρωσης κατώτατου μισθού.

Οπερ σημαίνει ότι στον κλειστό κύκλο διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να επιλυθούν τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν, θα τεθούν όροι για την εφαρμογή του μέτρου που θέλει διακαώς το SPD. Οι ηγετικές ομάδες των τριών κομμάτων, SPD CDU και CSU θα ξεκινήσουν τις τελικές συνομιλίες, όπου θα δοθούν οι λύσεις στα περίπου 100 ζητήματα τα οποία έχουν παραμείνει ανοιχτά.

Εκεί, και με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, θα συζητηθεί και ένα ακόμη «αγκάθι», δηλαδή η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων που έχει προτείνει το SPD και που αναμένεται να αποφέρει 5 δισ. επιπλέον στα κρατικά ταμεία. Η ομάδα εργασίας υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο συγκεκριμένο θέμα και αφαιρέθηκε από το σχέδιο συμφωνίας, με αποτέλεσμα να… προωθηθεί και αυτό στη συνάντηση των αρχηγών.

Τραπεζική ένωση

Στο τραπέζι των αρχηγών θα τεθεί και η τραπεζική ένωση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Ενα σημείο, πάντως, στο οποίο το SPD υπέστη σημαντική ήττα ήταν στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Στο σχέδιο συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι τα έξοδα δεν θα ξεπερνούν «όσο είναι δυνατόν» την αύξηση του ΑΕΠ. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούσαν έναν πιο ελαστικό προϋπολογισμό, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα και επενδύσεις σε υποδομές.

Η Μέρκελ δεσμεύτηκε χθες και γι\’ αυτό το ζήτημα, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία ούτε νέος δανεισμός. Αρα μένει σε εκκρεμότητα από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν τα πανάκριβα σχέδια που έχουν συμφωνήσει οι διαπραγματευτικές ομάδες και υποομάδες, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.

Μέρκελ:Λάθος η αύξηση των φόρων

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της φορολογίας, επειδή, κατά τη γνώμη της, συχνά οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων. «Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, που ταυτόχρονα υποσχέθηκε τη μείωση του γερμανικού χρέους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Β. Σοϊμπλε: «Τσάρος» της λιτότητας

Τον ρόλο του «κακού» ανέλαβε για άλλη μία φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκείνος ήταν που «ψαλίδισε» χθες τα σχέδια των ομάδων εργασίας, τα οποία θα κόστιζαν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση περίπου 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τα κυβερνητικά πλάνα πρέπει να είναι λιγότερο φιλόδοξα, επειδή προέχει η μείωση του χρέους.

Ο Σόιμπλε συμφώνησε με τα στελέχη του SPD να μην υπάρξουν νέα χρέη ήδη από το 2015 και μέχρι το 2017 το χρέος της Γερμανίας να μειωθεί στο 70% από 81% που ήταν στα τέλη του 2012. Υστερα από 10 χρόνια το χρέος θα έχει φτάσει κάτω από το 60%.

Ο Σόιμπλε, πάντως, βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας του γερμανικού Τύπου, εξαιτίας της «διαρροής» από το υπουργείο Οικονομικών ότι εάν εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός, θα χαθούν 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οπως έγραψε χαρακτηριστικά η «Zeit», δεν υπάρχει οικονομικό μοντέλο που μπορεί να κάνει τέτοια πρόβλεψη, ενώ η εφημερίδα σχολίασε πως εάν η πηγή της «διαρροής» ήταν ο Σόιμπλε, πρόκειται είτε για ανικανότητα είτε για ωμή κομματική προπαγάνδα και κάλεσε το SPD να απαιτήσει το υπουργείο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook