Αρκετοί νέοι, λόγω κρίσης, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα κι επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με τη γεωργία. 
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: ο δρόμος της επιστροφής είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ή μήπως κρύβει πολλά αγκάθια;
Επίσης πρέπει να αναρωτηθούμε: Για ποιο λόγο επιστρέφουν οι νέοι στη γεωργία σήμερα; 
Έχουν καταγωγή από τις αγροτικές περιοχές, έχουν άγνοια κινδύνου ή βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση και δεν έχουν άλλη επιλογή; 
Επιστρέφουν με συγκεκριμένο σχέδιο ή προχωρούν ρομαντικά με βάρκα την ελπίδα; 
Έχουν αναζητήσει κάποια δυνατότητα κατάρτισης στο νέο επαγγελματικό τους αντικείμενο; Έχουν σχεδιάσει κάποιο επιχειρηματικό πλάνο ανάλογα με τα κεφάλαιά τους; 
Έχουν μελετήσει την αγορά των προϊόντων τα οποία θέλουν να παράγουν;
Ένα είναι το σίγουρο, το επάγγελμα του αγρότη δεν είναι πια το επάγγελμα του ανθρώπου που δεν έχει άλλη επιλογή στη ζωή του αλλά απαιτεί συγκεκριμένες σύνθετες γνώσεις και εξειδικευμένες τεχνικές.
Γι\’ αυτό θα δώσουμε μερικές συμβουλές σε εσάς, που θέλετε να επιστρέψετε στην ύπαιθρο για να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι:
Πραγματοποιήστε προσεκτική έρευνα για τα είδη που θέλετε να καλλιεργήσετε και θα διαθέσετε.
Αποφύγετε τους “εμπόρους ελπίδων” για χρυσοφόρες καλλιέργειες που αποδίδουν άμεσα ενώ δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά στον ελληνικό χώρο.
Συλλέξτε πληροφορίες, συμβουλευτείτε ειδικούς γεωπόνους, παρακολουθήστε σεμινάρια για τις καλλιέργειες που σας ενδιαφέρουν πριν ξεκινήσετε.
Κάντε μια οικονομοτεχνική μελέτη, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας που σας ενδιαφέρει, ανάλογα με το κεφάλαιο που έχετε, τις υποδομές που απαιτούνται (μηχανήματα, εργαλεία κλπ.) κι ανάλογα με τις εκτάσεις που διαθέτετε (αν είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες).
Ξεκινήστε με μια πιλοτική καλλιέργεια σε μικρότερη κλίμακα για να αποφύγετε τα μεγάλα κόστη και να μειώσετε το ρίσκο της κύριας καλλιέργειας.
Διερευνήστε τη δυνατότητα πιστοποίησης των προϊόντων που σας ενδιαφέρουν, είτε ως βιολογικά, είτε ως Π.Ο.Π (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης), είτε ως Π.Γ.Ε. (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης), καθώς έχουν περισσότερες δυνατότητες διείσδυσης στις αγορές του εξωτερικού και πιθανότατα καλύτερες τιμές.
Διερευνήστε τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους παραγωγούς (σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών) για μείωση κόστους της καλλιέργειας καθώς και για καλύτερη προώθηση των προϊόντων σας.
Απευθυνθείτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στις κατά τόπους νομαρχίες για συμμετοχή σε πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση νέου αγρότη ή για βιολογικές καλλιέργειες.
Αξιοποιήστε τις νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ για μείωση του κόστους καθώς και για καλύτερη προώθηση των προιόντων σας.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα \”Tα Μυστικά του Κήπου\” που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

bostanistas.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook