Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, η Δήμαρχος Φαιστού κα Μαρία Πετρακογιώργη, σε μήνυμά της αναφέρει τα εξής:

"Η Εθνική Αντίσταση αρχικά υπήρξε προϊόν αυθόρμητων ενεργειών μεμονωμένων πολιτών ή μικρών ομάδων πολιτών, άλλα σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Από τα μέσα του 1942 εξελίχθηκε σε ένοπλο αγώνα στην ύπαιθρο, ενάντια στον κατακτητή. Ο Ελληνισμός πιστός στις αξίες του, τη φιλοπατρία, την αυτοθυσία, την αλληλεγγύη, αντιστάθηκε και πολέμησε με την ζωή του υπηρετώντας το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι.

Σήμερα, το ηθικό μας καθήκον, μας υποχρεώνει να αποδώσουμε με σεβασμό την αρμόζουσα δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ιδιαίτερα σήμερα την ημέρα εορτασμού της. Μια μέρα σαν κι αυτή, μας δίδεται η ευκαιρία να θυμόμαστε και να αποδίδουμε φόρο τιμής για ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή.

Ετούτες τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος οφείλουμε με ομοψυχία κι αλληλεγγύη να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα και την αγωνιστικότητα του λαού μας και ταυτόχρονα να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε την κοινωνική ενδυνάμωση και την εθνική ανάταση.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο εορτασμού της ημέρας της Εθνικής Αντίστασης, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που πολέμησαν, που χάθηκαν, που βασανίστηκαν, που πείνασαν, που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Πατρίδα, έχουμε καθήκον να βαδίσουμε στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά, πατώντας γερά στη ιστορική μας κληρονομιάς και να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά, πως τα ιδανικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και πως αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας για τους νέους ανθρώπους και τις μελλοντικές γενιές."