Θύελλα έχει ξεσηκώσει στην ελληνική κοινωνία και τον εκκλησιαστικό κόσμο το ρεπορτάζ και οι πορνογραφικού περιεχομένου φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Espresso» με πρωταγωνιστή τον ιερομόναχο Ποιμένα Ταλάντζη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ιερομόναχος μέχρι το 2007 ανήκε στην Εκκλησία της Κρήτης και υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και μάλιστα στον Ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λαμπηνή του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος (2012), στη σελίδα 938 παρουσιάζεται η Ιερά Μητρόπολις Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Στη σελίδα 939 στο δυναμικό των κληρικών της Α' Αρχιερατικής Περιφέρειας-επαρχίας Αγ. Βασιλείου, διαβάζουμε: «Λαμπηνή 740 53 - Κοιμ. Θεοτόκου εφημέριος Ταλάντζης Ποιμ.»

Υστερα από επικοινωνία που είχε η «Εspresso» με τη Μητρόπολη, αποκαλύφτηκαν τα εξής: 

«Το όνομα του κληρικού από λάθος αναγραφόταν στα Δίπτυχα του 2012 και των περασμένων ετών, ως εφημέριος της μητροπόλεώς μας. Ο πατήρ Ποιμένας πήρε απολυτήριο από τη Μητρόπολη στις 18/12/2007. Είχε προηγηθεί στις 11/12/2007 έγγραφο του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλου προς τον μητροπολίτη Ειρηναίο με το οποίο τον ζητούσε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει αριθμό πρωτοκόλλου 1518. Ο π. Ποιμένας πρέπει να βρίσκεται στη μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος».

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή, ο ιερομόναχος Ποιμένας όταν πήγε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώδος, της Εκκλησίας της Ελλάδος, εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Πέτρας (Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος).

«Μέχρι και σήμερα πρέπει να ανήκει στο δυναμικό της Μητροπόλεώς μας και από όσο γνωρίζω, δεν έχει καθαιρεθεί...» δήλωσε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος εξαπολύει κεραυνούς κατά του Ποιμένα και τονίζει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος «ταλαιπωρεί και σκανδαλίζει την πίστη μας και ισοπεδώνει βάναυσα κάθε αίσθημα σεβασμού της Εκκλησίας μας».

Μάλιστα ο κ. Νικόλαος, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, εξέδωσε νέο εγκύκλιο σημείωμα, στο οποίο αναφέρει: «Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ρασοφόρος εγκαταβιώνει εντός των ορίων της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, σε παράνομο μοναστικό καθίδρυμα με το όνομα Ιερά Μονή Παναγίας Μυρελαίου, στην Παιανία, προς καλύτερη ενημέρωση των πιστών επανέρχομαι σε παλαιότερη εγκύκλιό μας, η οποία εκδόθηκε ακριβώς προ έτους, την οποία θέλω να ακούσετε και να διαβάσετε με μεγάλη προσοχή».

Σε εκείνη την εγκύκλιό του ο μητροπολίτης αποκαλεί τους ρασοφόρους της Μονής Μυρελαίου «λύκους με ένδυμα προβάτου». Η εγκύκλιος θα αναγνωσθεί την Κυριακή σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

«Θέλω να ξέρω ποιος ιεράρχης και πώς χειροτόνησε τον Ποιμένα, αφού δεν είναι αρτιμελής (δεν έχει δεξί χέρι), καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους ιερούς κανόνες» αναρωτιέται ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με αφορμή τις χθεσινές φωτογραφίες που τον άφησαν άφωνο, σημειώνει ότι «η ψυχική υγεία του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι σίγουρα κλονισμένη».

Παράλληλα, ο κ. Σεραφείμ τονίζει: «Για το αίσχος αυτό φέρει βαρύτατες ευθύνες η Πολιτεία, γιατί απλώς δεν εφαρμόζει τους νόμους. Ο οποιοσδήποτε ανώμαλος, που ουδεμία σχέση έχει με την Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορεί να φορέσει ράσο, να αφήσει γένια, να φτιάξει ένα παράπηγμα που θα το “βαφτίσει” ιερό ναό και να αρχίσει να τελεί ιεροπραξίες» υπογραμμίζει στην «Εspresso» ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και συνεχίζει:

«Κανείς δεν τον ελέγχει, κανείς δεν τον ενοχλεί, μέχρι να φτάσουμε -δυστυχώς- εκεί που φτάσαμε. Η Πολιτεία έπρεπε να είχε παρέμβει αυτεπάγγελτα».

Ο σεβασμιότατος Πειραιά τονίζει ότι πρόκειται για αντιποίηση αρχής και στολής, αδικήματα που τιμωρούνται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

«Το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι όποιος με πρόθεση αντιποιείται την άσκηση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτος ή με χρηματική ποινή. Υπάρχει και η αντιποίηση στολής, δηλαδή όποιος δημόσια και χωρίς δικαίωμα φοράει στολή ή άλλο διακριτικό σημείο κρατικού ή θρησκευτικού λειτουργού ή φέρει παράσημο ή άλλο τίτλο, που δεν δικαιούται να φέρει, τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή με χρηματική ποινή. Είδατε να εφαρμόζονται αυτά στην Ελλάδα;» τονίζει ο κ. Σεραφείμ.

Ομως, σύμφωνα με τον σεβασμιότατο, και η διοικούσα Εκκλησία φέρει ευθύνες, γιατί δεν εξετάζει την ψυχοσωματική ακεραιότητα των υποψήφιων κληρικών. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ είχε προτείνει στην Ιερά Σύνοδο να συσταθεί επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα εξετάζουν τους υποψήφιους κληρικούς όσον αφορά την ψυχοσωματική τους ακεραιότητα, αλλά η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή.