Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται σε όλη τη χώρα με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους πολύ έντονα. 
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΈΜΥ, από το απόγευμα η κακοκαιρία θα χτυπήσει τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. 
Ήδη έχει πλήξει την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 
Επίσης παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων) .
Η έντονη βροχόπτωση που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Αττική έχει πλέον εξασθενήσει, ωστόσο ήταν αρκετό για να δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα. 
Συγκεκριμένα για αρκετή ώρα παρέμεινε κλειστή η οδός Πειραιώς και στα δύο ρεύματα, μεταξύ Π. Ράλλη και Χαμοστέρνας, λόγω συγκέντρωσης υδάτων .
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχτηκε τηλεφωνικές κλήσεις για δέντρα που έπεσαν από τον αέρα, στα Πατήσια, στο Χαλάνδρι, στο Ηράκλειο και στη Φιλοθέη καθώς και για αντλήσεις υδάτων κυρίως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Κυψέλη, στη Νέα Σμύρνη και άλλες περιοχές.
Νωρίτερα σημειώθηκε μια καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησαν πολλά αυτοκίνητα που κινούνταν στην Εγνατία προς Θεσσαλονίκη. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στο ύψος των διοδίων της Ανάληψης. 

Αναλυτικότερα η πρόγνωση για σήμερα Κυριακή

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 11 ως 17 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Ύφεση την φαινομένων τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στις δυτικές περιοχές.
Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα

Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένονται για αύριο στη Δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Πελοπόννησο, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί – νοτιοδυτικοί έως και 7 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 19 βαθμούς.
Στην Αττική αναμένονται βροχές μετά το μεσημέρι και αργότερα και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 6 και η θερμοκρασία από 10 – 17 βαθμούς.
Συννεφιά με βροχές μετά το μεσημέρι και βελτίωση τη νύχτα θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι έως και 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς.

Συμβουλές απο τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook