Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι αυτή που αρχίζει από σήμερα. Μετά τα εύσημα που έλαβε ο πρωθυπουργός από την γερμανίδα ομόλογό του και όχι μόνο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει και πάλι αντιμέτωπη με τους τεχνοκράτες της τρόικας για να επιτευχθεί σύγκλιση σε μία σειρά ζητημάτων.

Στόχος είναι κατά την επιστροφή των κλιμακίων και των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου, να κλείσουν όλα τα μεγάλα μέτωπα ώστε ιδανικά στο Eurogroup της 9η Δεκεμβρίου να υπάρχει μία πρώτη συμφωνία τουλάχιστον για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να καταρτίσει ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα πείσει την τρόικα για την δημοσιονομική τους επάρκεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει «γρήγορα και ευέλικτα» για να καταφέρει το χρονοδιάγραμμα αυτό. Παράλληλα, και από το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν το «δύσκολο» της υπόθεσης.

Πάντως, την ίδια ώρα που υπάρχει πίεση για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει και μία διαφαινόμενη συμφωνία για την παραπομπή στο μέλλον κάποιων άλλων θεμάτων. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η έναρξη της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και ο ακριβής προσδιορισμός των μέτρων του 2015. Στην πρώτη κατηγορία, τα βασικότερα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν ή τουλάχιστον να έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» είναι:

1. Δημοσιονομικό κενό 2014. Η τρόικα το εκτιμά στο 1,5 δις ευρώ και η ελληνική πλευρά στο 1,2 δις ευρώ. Η τρόικα ζητάει περισσότερα δεδομένα που θα στοιχειοθετούν την πρόβλεψη του υπουργείου Εργασίας για είσπραξη 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις του. Επίσης, έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την εισρπαξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (εξαιτίας των αλλαγών επί του σχεδίου) και θεωρεί ότι υπάρχει μία νέα τρύπα 200 εκατ. ευρώ.

2. Απελευθέρωση πλειστηριασμών. Είναι ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή. Η τρόικα υποστηρίζει ότι εάν δεν προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωσης, ενδεχομένως να αυξηθούν οι επισφάλειες των τραπεζών, να απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια από το αποθεματικό του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ’ επέκταση να μειωθούν τα κεφάλαια που εν δυνάμει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

3. Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί από τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, αν και φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό.

4. Διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στην τρόικα κάποια στοιχεία, αλλά απαιτούνται περισσότερες διευκρινήσεις για να συμφωνήσει η τρόικα στη διατήρηση του μέτρου.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook