Όση οδύνη ένιωσαν οι Ροδίτες και όλοι οι Έλληνες από την τραγωδία που «χτύπησε» το νησί, άλλη τόση οργή νιώθουν από τις ευθύνες των τοπικών αρχών που αποκαλύπτονται καθώς υποχωρούν τα λασπόνερα.

Το ποτάμι της Ιαλυσού, εκεί που βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Παρασκευής η άτυχη 54χρονη γυναίκα, δεν είχε καθαριστεί εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, όπως παραδέχεται στο newpost ο δήμαρχος της Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.

Όσο για τη γέφυρα της Κρεμαστής, στο άλλο, μεγαλύτερο ποτάμι του νησιού, τον Κρεμαστινό, από όπου το κύμα κυριολεκτικά «άρπαξε» τους τρεις δασκάλους… πρόκειται για κατασκευή των Ιταλικών κατοχικών δυνάμεων και από τότε δεν έχει περάσει ούτε φτυάρι για να συντηρηθεί!

«Δεν είχαμε καθαρίσει αλλά φάνηκε πως δεν χρειαζόταν»

Είναι αλήθεια πως ο δήμαρχος της Ρόδου είναι συντετριμμένος. Όμως η οδύνη και η συντριβή των συγγενών των θυμάτων του θυμίζει πως ήρθε για την τοπική αρχή η ώρα της ευθύνης.

«Το ποτάμι της Ιαλυσού το καθαρίζουμε σε τρία σημεία, όπου υπάρχουν αγωγοί. Δεν θυμάμαι πότε καθαρίστηκε τελευταία φορά, νομίζω ήταν πριν από έξι χρόνια. Όμως το περπάτησα μετά την πλημμύρα και είδα ότι δεν έφταιγε αυτό… ήταν πολύ το νερό που έριξε και έφερε από ψηλά καλαμιές και δέντρα και έφραξαν οι αγωγοί» λέει στο newpost ο Στάθης Κουσουρνάς.

Παραδέχεται πάντως ότι «ίσως» έπρεπε να έχει καθαριστεί μια ακόμη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

«Οι πολίτες της Ρόδου όταν βρέχει ξέρουν ότι δεν πρέπει να περνάνε από εκεί»

Την ευθύνη στους… πνιγμένους έριξε, μιλώντας στο Mega, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ιωάννης Μαχαιρίδης. Αφού εξήγησε ότι η γέφυρα της Κρεμαστής είναι μονόδρομος και η κοίτη του ποταμού λειτουργεί ως η αντίθετη κατεύθυνση του ίδιου δρόμου, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί δεν έκλεισε ο δρόμος αφού υπήρχε η προειδοποίηση για ένονη καταιγίδα. τόνισε:

«Όταν βρέχει χρησιμοποιείται ο παράδρομος και οι κάτοικοι της Ρόδου το ξέρουν και δεν περνάνε από εκεί. Οι δύο δάσκαλοι μπορεί να μην ήταν από τη Ρόδο, όμως ο τρίτος, που οδηγούσε, είναι κάτοικος του νησιού και το ήξερε»!

Με τη σειρά του ο αντιπεριεφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι και στην Ιαλυσό και στην Παστίδα υπήρχαν εμφανείς παρεμβάσεις σε ρέματα και ρυάκια που προκάλεσαν τις ζημιές στα σπίτια.

«Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται παράλληλα με τη γέφυρα εδώ και 40 χρόνια. Η είσοδος προς την πόλη γίνεται από το οδόστρωμα δίπλα από τη γέφυρα, και η γέφυρα χρησιμοποιείται για την έξοδο προς το αεροδρόμιο.

Εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει μια μελέτη για κατασκευή της δεύτερης γέφυρας. Όντως η Ρόδος υστερεί σε έργα υποδομών και δεν έχουν υλοποιηθεί για γραφειοκρατικούς ή πολεοδομικούς λόγους».

Σήμερα στη Ρόδο περιμένουν νέο «χτύπημα» του καιρού.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αφήσουν και πάλι όλη την ευθύνη… στους πολίτες.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook