Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή πίεση και καρδιακά προβλήματα, οι άνδρες όμως όχι.

Αυτό προκύπτει από μελέτη αμερικάνων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Γιούτα. Οι ερευνητές μελέτησαν την ψυχική και σωματική υγεία περίπου 300 παντρεμένων ζευγαριών που είναι παντρεμένα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Κάθε ζευγάρι απάντησε σε ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως γυναίκες που οι γάμοι τους είναι προβληματικοί, με διαμάχες και έντονες διαφωνίες, παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κατάθλιψη, αλλά και μεταβολικό σύνδρομο, που έχει χαρακτηριστεί ως η νόσος του αιώνα που διανύουμε, καθώς συνδυάζει πέντε διαταραχές και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τους άνδρες, οι οποίοι αν και ήταν απογοητευμένοι και εμφάνιζαν σημάδια κατάθλιψης, δεν είχαν επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία.

Η Νάνσι Χένρι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που έκανε τη μελέτη, αναφέρει πώς οι ερευνητές περίμεναν ότι οι αρνητικές πτυχές ενός γάμου (καυγάδες, θυμός), θα επηρέαζαν αρνητικά τη σωματική και πνευματική υγεία και των δυο συζύγων. «Διαπιστώσαμε όμως ότι αυτό ίσχυε μόνο για τις γυναίκες και όχι για τους άνδρες.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δυο φύλων είναι σημαντική καθώς η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένοι παράγοντες στις σχέσεις αλλά και στα συναισθήματα σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο», σχολιάζει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σμίθ ενός εκ των επικεφαλής της μελέτης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες.

«Είναι λίγο πρόωρο να πούμε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο εάν βελτίωναν την ποιότητα του γάμου τους ή εάν χώριζαν τους συζύγους τους. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε για την καρδιαγγειακή σας υγεία – και όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για αυτή καθώς αποτελεί τη πρώτη αιτία θανάτου και για τα δυο φύλα- πρέπει να αρχίσετε να δείχνετε ενδιαφέρον όχι μόνο για αυτούς καθαυτούς τους παράγοντες κινδύνου, όπως την αρτηριακή πίεση ή την χοληστερόλη, αλλά και για την ποιότητα της συναισθηματικής και οικογενειακής σας ζωής», αναφέρει ο Τιμ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Χριστίνα Νόρθαμ, σύμβουλος του ιδρύματος Relate, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μια ευτυχισμένη σχέση ευεργετεί την υγεία των ανθρώπων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

«Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των δυο φύλων θα μπορούσαν εν μέρει να οφείλονται σε ορμονικούς λόγους. Το ορμονικό προφίλ των γυναικών είναι περισσότερο σύνθετο από το αντίστοιχο των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες εμφανίζουν την τάση να ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους από ό,τι οι άνδρες».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχοσωματικής Ιατρικής.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook