Το οικονομικό κόστος μιας οικογένειας φοιτητή που δεν ζει στην Αθήνα, από το ενδεχόμενο απώλειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, ανέρχεται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά υπολογίζεται, σύμφωνα με Τα Νέα, ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο για τη διαβίωση ενός φοιτητή από την περιφέρεια, που νοικιάζει σπίτι στην Αθήνα, προκειμένου να συντηρηθεί για έξι άπρακτους μήνες.

Πέραν του οικονομικού, βέβαια, υπάρχει και το κόστος που δεν αποτιμάται, όπως η ψυχολογική ταλαιπωρία, ο αναμενόμενος συνωστιμός στα αμφιθέατρα όταν θα αρχίσουν τα μαθήματα, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετείται διπλάσιος αριθμός φοιτητών, τα εργαστήρια δεν θα επαρκούν κ.λπ.

Εξάλλου, λόγω της μη ολοκλήρωσης των εγγραφών, οι νέοι φοιτητές στερούνται δυνατότητας δωρεάν σίτισης, στέγασης και άλλων φοιτητικών προνομίων.

Προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου στα Πανεπιστήμια

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη.

Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ολοκληρώνει σήμερα Δευτέρα τον κύκλο των επαφών του με τους πρυτάνεις με τη συνάντηση που θα έχει στη μία το μεσημέρι με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο συνεχίζοντας το διάλογο με τους πρυτάνεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση για τα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται δε, πως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.

Το περίγραμμα της επόμενης μέρας για τα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κ.Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι θα αρχίσει άμεσα και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ανοικτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας ώστε να επανατοποθετηθούν σε αυτά 650 από τους 1165 διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού ενώ έκανε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους.

Το Υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει παράλληλα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους. Κι αυτό επειδή διαπιστώθηκε ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ακόμη ότι το 2013 προσελήφθησαν 454 μέλη Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενώ το 2014 θα προσληφθούν άλλοι 400. «Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην \”διαρροή επιστημονικού δυναμικού\” στο εξωτερικό» υπογράμμισε.

«Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα» υπογράμμισε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook