Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αναφορικά με το βακτήριο το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία, εξ’αιτίας του οποίου έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδενδρα.
(Δείτε εδώ και εδώ σχετικά δημοσιεύματα του Flashnews.gr)
Η ανησυχία σχετίζεται με το ενδεχόμενο ,να φέρει κάποιος στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, κάποιο δενδρύλλιο μολυσμένο από το βακτήριο Xylella fastidiosa, κάτι που θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης εκτός από την καταστροφή των προσβεβλημένων ελαιοδένδρων.
Ήδη το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, με ανακοίνωσή του, τέθηκε στην διάθεση των αρμοδίων φορέων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στην Νότια Ιταλία προσβάλλοντας τους εκεί ελαιώνες. Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα και τα συμπτώματα της είναι χλωρώσεις, ξηράνσεις φύλων και βλαστών και τελικά ολική ξήρανση των ελαιοδέντρων. Μέχρι τον εντοπισμό της στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας, η ελιά δεν συμπεριλαμβάνονταν στους γνωστούς ξενιστές του βακτηρίου. Η εξάπλωση του επικίνδυνου αυτού παθογόνου γίνεται με την διακίνηση του πολλαπλασιαστικού υλικού και με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων.
Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος είναι σκόπιμο να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα ελέγχου του διακινούμενου, ιδιαίτερα του εισαγόμενου, πολλαπλασιαστικού υλικού για την ύπαρξη του φυτοπαθογόνου, αλλά και επισκοπήσεων στους ελληνικούς ελαιώνες προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει εισαχθεί και αν έχει ήδη γίνει να περιοριστεί η εξάπλωση του. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί η ευαισθησία των καλλιεργούμενων Ελληνικών ποικιλιών ελιάς στο βακτήριο αυτό και οι δυνητικοί πιθανοί εντομολογικοί φορείς του.
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια Κρήτης, ΕΛΓΟ, κλπ) ότι διαθέτει τις υποδομές και το επιστημονικό προσωπικό και μπορεί να συμβάλλει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυνητικά μεγάλου αυτού προβλήματος για την ελαιοκομία της χώρας.»
Επίσης ειδικό ενημερωτικό δελτίο εξέδοσε και ο καθηγητής φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ.Δημήτρης Γκούμας στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο πρόβλημα και στην νέα αυτή ασθένεια η οποία απειλεί με καταστροφή την ελαιοκαλλιέργεια στην Ευρώπη.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ενημερωτικό δελτίο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook