Πρόστιμα ύψους 651.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία, επεβλήθησαν, σε επιχειρήσεις στη Κρήτη κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013,  ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τη χρονική αυτή  περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος της έκθεσης του επιχειρησιακού σχεδίου \”Αρτεμις\” κατά της αδήλωτης εργασίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας.

Έλεγχοι στη Κρήτη

Σύμφωνα με την έκθεση, στη Κρήτη, στο διάστημα αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις και από αυτές 371 εντοπίστηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Σε σχέση με το σύνολο των 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν 257 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 69 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,62%), ενώ τα πρόστιμα που επεβλήθησαν άγγιξαν τις 651.795 ευρώ.

Τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα έχουν ως εξής:

\"\"
\"\"

Όπως προκύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων με αδήλωτη εργασία εμφανίζεται στο Ηράκλειο και ακολουθούν, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τέλος το Λασίθι.

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Πρόκειται για την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρει η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας.

Δείτε εδώ την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook