Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτουν τα ανοδικά ρεκόρ φέτος τα χρηματιστήρια στις Η.Π.Α., κατακτώντας νέα ιστορικά υψηλά. Η κίνηση αυτή διαχέεται σε όλα τα εύρη κεφαλαιοποιήσεων και δεικτών, με σχεδόν ομοιόμορφο τρόπο.

Έτσι τόσο ο δείκτης Dow Jones, που αποτελεί την ναυαρχίδα του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, όσο και οι Δείκτες Russell που αφορούν την μικρή κεφαλαιοποίηση παρουσιάζουν αποδόσεις που υπερβαίνουν το 20% από την αρχή τους έτους. Ας κάνουμε όμως μία σύντομη αναδρομή στην φετινή χρονιά για να ξαναθυμηθούμε την πορεία των γεγονότων.

Η φετινή χρονιά μπορεί να κλείνει με εντυπωσιακές αποδόσεις, είχε όμως σημαντικές αναταράξεις κατά την διάρκεια της.

Ενώ όλα ξεκίνησαν ομαλά με μία ήπια διαρκή άνοδο, ωθούμενη από την συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μαϊο οι δηλώσεις του διοικητή της Fed για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έφεραν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές.

Οι αγορές άρχισαν να αμφισβητούν την δυναμική ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ασθενούς μόλις διακοπεί η θεραπεία είναι μεγάλος.

Παράλληλα επλήγησαν σοβαρά οι αναδυόμενες αγορές , και ιδιαίτερα αυτές που στήριζαν την ανάπτυξη τους στην παροχή φθηνής ρευστότητας από τις Η.Π.Α.

Μέσα σε 6 εβδομάδες ο δείκτης Dow Jones έχασε περίπου 1000 μονάδες καταγράφοντας την μεγαλύτερη διόρθωση μέσα στο έτος.

Μόλις ανακοινώθηκε όμως ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο στο 2.5%, οι αγορές ανέκτησαν την αυτοπεποίθηση τους και κατέγραψαν ξανά θετικές αποδόσεις.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη από την Fed ήρθε τον Σεπτέμβριο. Τότε οι αγορές ανέμεναν την υλοποίηση της εξαγγελθείσας μείωσης του ρυθμού ποσοτικής χαλάρωσης (tapering).

Προεξοφλώντας μάλιστα τα γεγονότα σημείωσαν αξιοπρόσεκτη διόρθωση.

Η Fed όμως τους έπιασε στον ύπνο για μία ακόμη φορά, αφού ανέβαλε την υλοποίηση του tapering, αφήνοντας ανοικτό το πότε και με ποιό ακριβώς ρυθμό θα υλοποιηθεί. Οι αγορές ανέκτησαν πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και έκτοτε συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι.

Είναι ακριβή η αμερικάνικη αγορά σε αυτά τα επίπεδα και πόσο ευάλλωτη είναι σε απότομες διορθώσεις ; Σε όρους αποτίμησης η αμερικάνικη αγορά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ούτε φθηνή ούτε ακριβή.

Το μέσο P/E της αγοράς κυμαίνεται μεταξύ 15-16, δηλαδή όσο είναι ο ιστορικός της μέσος όρος. Παράλληλα οι ισολογισμοί των εταιρείων θεωρούνται ιδιαίτερα υγιείς, με αρκετές εταιρείες να έχουν αρκετά λιμνάζοντα μετρητά.

Χαρακτηριστικές τέτοιες περοπτώσεις είναι οι τεχνολογικές εταιρείες Apple και Microsoft με αρκετά δισεκατομύρια δολάρια στο ταμείο τους.

Η περαιτέρω άνοδος της αγοράς θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω άνοδο της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την διατηρησιμότητα στην δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ερχόμαστε από μία διαρκή και ακατάπαυστη άνοδο (+40% σε 18 μήνες, χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση 10%), είναι φρόνιμο οι επενδυτές να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές τους και να εξετάζουν με λεπτομέρεια τις προς αγορά εταιρείες.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook