«Πνευματικές και σωματικές ασθένειες» προκαλούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες εργασίας στον κολοσσό ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon.

Στην αποκάλυψη αυτή κατέληξε έρευνα του BBC με κρυφή κάμερα σε αποθήκη της Amazon στη Βρετανία.

Η κάμερα κατέγραψε τη νυχτερινή βάρδια κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν ως και 18 χιλιόμετρα περπατώντας.

Από το δημοσιογράφο που έπιασε δουλειά στην αποθήκη χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του αναμενόταν να χειρίζεται μια παραγγελία κάθε 33 δευτερόλεπτα.

Ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους 15.000 έκτακτους υπαλλήλους που προσελήφθησαν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων.

Ο 23χρονος, Άνταμ Λίτλερ, έπιασε δουλειά στην αποθήκη της Amazon στο Σουόνσι. Προσελήφθη ως «συλλέκτης». Δηλαδή δουλειά του ήταν να διεκπεραιώνει τις παραγγελίες από τα 74.000 τετρ. μέτρα του χώρου αποθήκευσης.

Μέσω ενός ακουστικού, ο Λίτλερ ειδοποιούταν ποιο προϊόν να βρει και να βάλει στο καροτσάκι του. Για να το εντοπίσει του δίνονταν ορισμένα δευτερόλεπτα και ο χρόνος άρχιζε να μετράει ανάποδα.

Αν έκανε λάθος, ακουγόταν ένας ήχος. «Ήμασταν μηχανές, ρομπότ. Συνδέαμε το scanner μας και το κρατούσαμε πάνω μας αλλά ήταν σαν να συνδεόμασταν εμείς οι ίδιοι», είπε. «Δεν σκεφτόμασταν μόνοι μας, ίσως δεν μας εμπιστεύονταν για να σκεφτόμαστε σαν ανθρώπινα όντα, δεν ξέρω».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μάρμοτ, κορυφαίο ειδικό της Βρετανίας για το στρες στην εργασία, οι συνθήκες στην αποθήκη «συγκεντρώνουν όλα τα άσχημα στοιχεία μαζί.

Τα χαρακτηριστικά της δουλειάς αυτής δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για πνευματικές και σωματικές ασθένειες.

Πάντα θα υπάρχουν χειρωνακτικές εργασίες αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες ή χειρότερες.

Εδώ φαίνεται ότι οι απαιτήσεις για αποτελεσματικότητα γίνονται εις βάρος της υγείας του ατόμου – πρέπει να υπάρχει ισορροπία».

Η Amazon απάντησε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων της αποτελεί «την πρώτη προτεραιότητα».

Πρόσθεσε ότι ο χώρος έχει περάσει από επίσημη επιθεώρηση και ότι ένας ανεξάρτητος ειδικός στον οποίο απευθύνθηκε κατέληξε ότι η συλλογή προϊόντων όπως γίνεται στην αποθήκη της Amazon είναι «παρόμοια με δουλειές σε πολλές άλλες εταιρείες και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για πνευματικές και σωματικές ασθένειες».

Το scanner του Λιτλ κατέγραφε τις επιδόσεις του στη συλλογή προϊόντων και τις έστελνε στους προϊσταμένους του.

Αν η επίδοσή του ήταν υπερβολικά χαμηλή, τον προειδοποιούσαν ότι θα αντιμετώπιζε επιπτώσεις. Ο Λιτλ ζήτησε τη νυχτερινή βάρδια για να πληρώνεται 9,80 ευρώ την ώρα αντί των 7,70 ευρώ που πληρώνει η πρωινή.

Υστερα από μια νυχτερινή βάρδια 10,5 ωρών, είπε: «Κατάφερα να περπατήσω ή να τρεκλίσω σχεδόν 18 χιλιόμετρα χθες. Τα πόδια μου με ενοχλούν περισσότερο απ\’ οτιδήποτε άλλο».

Η Amazon απάντησε ότι προειδοποιεί τους νεοπροσληφθέντες ότι ορισμένες θέσεις εργασίας έχουν σωματικές απαιτήσεις και ότι μερικοί εργαζόμενοι αναζητούν τις θέσεις αυτές διότι απολαμβάνουν την δραστήρια φύση της δουλειάς.

Πρόσθεσε ότι οι στόχοι παραγωγικότητας καθορίζονται αντικειμενικά, με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις των εργαζομένων. Όσοι κάνουν τη νυχτερινή βάρδια εργάζονται τέσσερις φορές την εβδομάδα και έχουν διάλειμμα μιας ώρας σε κάθε βάρδια.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook