Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Συρία, καθώς οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για να αποκρούσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι και να χαλαρώσουν τον κλοιό γύρω από τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αντάρτες κατέλαβαν μικρά χωριά και στρατιωτικά φυλάκια στα ανατολικά της Δαμασκού και στα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού, αφού εξαπέλυσαν αντεπίθεση στα μέτωπα αυτά», είπε ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 115 αντάρτες, εκ των οποίων οι 50 ήταν μέλη του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και του Μετώπου Αλ Νόσρα. Από την πλευρά των δυνάμεων οι οποίες είναι πιστές στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν χάσει τη ζωή τους 54 στρατιώτες, 5 μέλη της λιβανικής Χεζμπολάχ και 20 Ιρακινοί της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άμπντελ Φάντελ αλ Αμπάς.

Από βλήματα όλμου που έπληξαν τη συνοικία Τζαμίλια στο Χαλέπι σήμερα το απόγευμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, που επικαλείται πηγές της τοπικής αστυνομίας, χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «τρομοκρατική», ένας όρος που χρησιμοποιείται από το καθεστώς για να περιγράψει τις αντάρτικες οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι τα πυρά προέρχονταν από θέσεις των ανταρτών. Τα θύματα ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, διευκρίνισε ο Ραχμάν που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο απολογισμός αφού πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί επίσης σφοδρές μάχες στο Μαρτζ αλ Σουλτάν, 15 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, και στο Χανάσερ, 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού.

Αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές εξήγησαν ότι η αντεπίθεση των ανταρτών έχει ως στόχο να σπάσει ο αποκλεισμός της νότιας Δαμασκού που δυσχεραίνει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα και προμήθειες.

Οι νέες αυτές συγκρούσεις σημειώνονται μετά την ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι επτά από τις κυριότερες ισλαμιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να ενωθούν σχηματίζοντας ένα Ισλαμικό Μέτωπο.

Στο μεταξύ, από τη Στοκχόλμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι δύο δημοσιογράφοι απήχθησαν το Σάββατο ενώ επιχειρούσαν να φύγουν από τη Συρία. Οι σουηδικές αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία για το πού έγινε η απαγωγή και ποιος ευθύνεται γι αυτήν. Οι απαχθέντες πιστεύεται ότι είναι ένας δημοσιογράφος και ένας φωτοειδησεογράφος. «Έχουν ενημερωθεί οι οικογένειές τους και το προξενείο μας στη Βηρυτό του Λιβάνου προσπαθεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Λένα Τράνμπεργκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook