Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητείται από συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% να περάσουν εκ νέου από τις υγειονομικές επιτροπές για να πάρουν νέες γνωματεύσεις για το ποσοστό αναπηρίας τους και να κάνουν νέα αίτηση προκειμένου να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και να έχουν έκπτωση φόρου εισοδήματος.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έστειλε επιστολή – αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούν να αρθεί η συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και ήδη αρκετοί φέτος θα χάσουν το δικαίωμα απαλλαγής από το "χαράτσι".

Η επιστολή κοινοποιείται στο Διοικητή ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο Ροβέρτο και στους Βουλευτές Ηρακλείου.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

"Kύριοι Υπουργοί,

Όσοι συνταξιούχοι είχαν βεβαίωση από Α/βάθμια ή Β/βάθμια Υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και διάρκεια εφ’ όρου ζωής είχαν απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και έκπτωση φόρου εισοδήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση (ΠΟΛ 1195/2013 ) ζητά νέα κρίση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που είναι το καινούργιο όνομα των υγειονομικών επιτροπών τα δυο τελευταία χρόνια.

Ζητούν να γίνει νέα αίτηση, να φέρουν καινούργιες γνωματεύσεις και να περιμένουν να ξανακριθεί μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα, από ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν και πολλές φορές είναι αδύνατο και πολύ επώδυνο για τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Είναι ντροπή, συνάνθρωποί μας με όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα υγείας ,να τους αντιμετωπίζετε με τέτοιες ανάλγητες τακτικές.

Είναι ντροπή να τους υποχρεώνεται να υποβάλλουν Νέες αιτήσεις για νέες επιτροπές που ξέρετε ότι δεν γίνονται σύντομα. Ήδη αρκετοί φέτος θα χάσουν το δικαίωμα απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και την έκπτωση φόρου εισοδήματος.

Σταματήστε επιτέλους να εμπαίζετε τουλάχιστον συνανθρώπους μας που χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας."