Τα οικονομικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα αξίζει αξιολόγηση Α+, υποστηρίζει η Japonica Partners, η οποία με ολοσέλιδη ανοικτή επιστολή της καλεί τους αρμόδιους φορείς σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον να κάνουν χρήση μιας λογιστικής που να αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η Japonica, πέραν κάθε αμφισβήτησης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να “ξανανιώσει” δημοσιονομικά, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο – κάτι που συνιστά επίδοση που δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από Α+.

Τώρα, είναι η ώρα να προχωρήσει πέρα από το οικονομικά αναχρονιστικό και παράλογο λογιστικό πρότυπο που της στερεί την αξιολόγηση Α+ που αξίζει, το οποίο σκιάζει το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να πέσει κάτω από 5%. Όπως σημειώνει η Japonica, τώρα είναι η ώρα να αναγνωρίσουν ότι αυτό το λογιστικό μοντέλο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εκπληκτική ανάπτυξη της Ελλάδας, το οποίο όμως μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Japonica, η Ελλάδα, από ουραγός που ήταν, έχει αναρριχηθεί στην πρώτη θέση μέσα σε μόλις πέντε χρόνια σε δύο από τους πλέον σημαντικούς δημοσιονομικούς δείκτες – κάτι που πολλοί θεωρούσαν πρακτικώς αδύνατο. Και τώρα, η χώρα εμφανίζεται έτοιμη να επαναλάβει την εξαιρετική της επίδοση, επιδεικνύοντας εκπληκτική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο ως ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ για το 2013, από την τελευταία θέση που βρισκόταν το 2009. Και συνεχίζει ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές να περάσει μπροστά από τη Σουηδία, καθώς το διαρθρωτικό της πλεόνασμα είναι της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% του ΑΕΠ για τη Σουηδία.

Παράλληλα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 30 πιο ανεπτυγμένων οικονομικών του πλανήτη στην κατάταξη του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2014, έναντι της τελευταίας θέσης που είχε το 2009. Σημειώνει δε ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές να ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 πετυχαίνοντας πλεόνασμα 5,4% του ΑΕΠ, έναντι 3,3% για την ασιατική χώρα.

Όπως μάλιστα τονίζει η Japonica: “Θα συνεισφέρουμε ώστε να αλλάξει αυτό το απαράδεκτο λογιστικό πρότυπο, τώρα”.

Ανοιχτές επιστολές της Japonica θα δημοσιευτούν σε κορυφαία οικονομικά φύλλα, μεταξύ των οποίων, οι New York Times, οι Financial Times, οι International New York Times και η Wall Street Journal.

Η Japonica Partners είναι αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και όπως δηλώνει δεν είναι fund ούτε παρέχει επενδυτικές συμβουλές. Αντιθέτως, πραγματοποιεί μαζικές επενδύσεις σε χώρες που υπόκεινται σε ειδικές καταστάσεις. Έχει εκφράσει επανειλημμένως τον τελευταίο χρόνο το ενδιαφέρον της για ελληνικά ομόλογα απευθύνοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε συγκεκριμένα επίπεδα για αγορές.

Σημασία έχει ότι συνεχίζεται να υποστηρίζει την προοπτική των επενδυτικών θέσεων στην Ελλάδα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook