Τη θέσπιση ειδικού τέλους στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού και τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση μειζόνων θεμάτων δημόσιας υγείας,

ιδίως στον τομέα της πρόληψης, ανήγγειλε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μόσχα και προβλέπεται να ισχύσει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Στόχος η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου για την ενίσχυση των ενεργειών κατά του καπνίσματος και την προστασία του πληθυσμού από την απειλή του τσιγάρου.

Αρκεί και αυτή η προσπάθεια να μην έχει την… επιτυχία του νόμου κατά του καπνίσματος γιατί τότε στην Ελλάδα τουλάχιστον θα μιλάμε για ένα ακόμη χαράτσι…

Αν και είναι γενικά παραδεκτό ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται, μέχρι σήμερα, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ στη γραμμή 1142 έχουν γίνει, μέχρι τώρα, 23 χιλιάδες καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δε θεωρείται επιτυχημένη, φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού έκανε λόγο για το μιμητισμό, αλλά και το κακό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του τσιγάρου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια νοσηλεύτρια που καπνίζει, είναι σαν να κάνει μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook