Πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 25/11/2013 στο ΜΦΙΚ τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ‘‘Φωτεινά μυστήρια’’ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Παρουσία αιρετών εκπροσώπων, τοπικών και επιστημονικών φορέων και φίλων του ΜΦΙΚ, ο Περιφερειάρχης συνεχάρη θερμά τους οργανωτές της έκθεσης και το ΜΦΙΚ για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια έκθεση από το μέλλον.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και προβάλλει όλα τα μεγάλα γεγονότα που διοργανώνονται στο νησί και αφορούν τη γνώση και τον πολιτισμό.

Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη έκθεση με τίτλο ‘‘Φωτεινά μυστήρια: Ολογράμματα, 3D και Οπτικά Παράδοξα’’ που κινείται στο χώρο της καινοτομίας της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας. Τελειώνοντας κάλεσε τους Κρητικούς κάθε ηλικίας να την επισκεφτούν.

Ο Διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Μ. Μυλωνάς αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους αναφέρθηκε στη σημασία και στο ιστορικό της έκθεσης.

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης που στηρίζει συνεχώς τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Μουσείο.

Σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες στους συντελεστές της έκθεσης εξέφρασαν, ο πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Νίκος Ροδιτάκης, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ κ. Σπύρος Αναστασιάδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών επιστημών κ. Μιχάλης Ταρουδάκης.

Τέλος ο ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτο Ολογραφίας κ. Άλκης Λεμπέσης αφού ανέλυσε τη δομή και τους στόχους της έκθεσης ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους της.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και σε επιφάνεια 500 m2. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζονται περισσότερα από 130 ολογράμματα από πάνω από 15 χώρες.

Είναι τόσο εντυπωσιακή σήμερα η τέχνη της ολογραφίας που σε αρκετά σημεία παρουσιάζονται μαζί με τα ολογράμματα και τα πραγματικά αντικείμενα και ο επισκέπτης αδυνατεί να τα ξεχωρίσει.

Επίσης στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζονται και πραγματικοί μετεωρίτες αλλά και χρωστικές από πετρώματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στη βαφή διαφόρων αντικειμένων.

Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο για τον επισκέπτη: οπτικά παράδοξα μέσω ορισμένων απλών κατασκευών, τα βραβευμένα σε τελευταία διεθνή έκθεση lenticulars, σκοτεινός θάλαμος, φθορίζοντα ορυκτά, μουσική άρπα, εκπαιδευτικές διατάξεις και επεξηγηματικές τεχνικές για την παραγωγή ολογραμμάτων, παιχνίδια οπτικής κ.α.

Στην οργάνωση της έκθεσης εκτός από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας, συμμετέχουν το Μουσείο Οπτικής της Αγίας Πετρούπολης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Η έκθεση στηρίχθηκε οικονομικά από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΟΛΗ και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Μέγας Χορηγός είναι η ΑΝΕΚ Superfast.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9 πμ – 3 μμ και τα Σαββατοκύριακα από 10 πμ – 6 μμ.

Οι επισκέπτες της έκθεσης δεν θα πληρώνουν πρόσθετο εισιτήριο, παρά μόνο το εισιτήριο γενικής εισόδου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και κρατήσεων: 2810 – 282740, 2810 – 393630
Φαξ: 2810 – 393636
www.nhmc.uoc.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook