Η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί πρόσθετους πόρους και προγράμματα που θα πρέπει να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά, κατά την υλοποίηση της νέας Προγραμματική Περιόδου 2014-2020.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά την συνάντηση που είχε σήμερα στην Περιφέρεια με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στις 6 το απόγευμα στην Βουλή.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρόκειται να ενημερώσουν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ)-Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

«Θα παρουσιάσουμε την δική μας πρόταση για το ΕΣΠΑ αλλά και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Μέχρι σήμερα έχουμε απορροφήσει το 58,5% των πόρων, ένα ικανοποιητικό ποσοστό, και εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουμε το 61% με 62%.

Είμαστε πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Σημαντικό επίσης είναι ότι έχουμε εντάξει όλα τα έργα που έχουν ‘βγεί’ με προσκλήσεις και μέσα στην επόμενη διετία θα ολοκληρωθούν οι αναπτυξιακές αυτές παρεμβάσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε για το νέο ΕΣΠΑ:

«Όσον αφορά τη νέα Προγραμματική Περίοδο ζητούμε να υπάρξει η αποκέντρωση στα Περιφερειακά Προγράμματα , να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά να μπορούν οι φορείς της Κρήτης να διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά για την επόμενη πενταετία.

Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε εντολές από τα αρμόδια Υπουργεία, για υποδομές παραδείγματος χάριν αγροτικού τομέα ή πάνω σε κοινωνικά θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε επίσης ότι στην αυριανή συνεδρίαση στη Βουλή για το ΕΣΠΑ θα τονίσουμε ότι «με τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα του νησιού όπως είναι ο ΒΟΑΚ, δεν μπορεί να έχει αυτή την εικόνα το αεροδρόμιο Ηρακλείου μέχρι να γίνει το αεροδρόμιο Καστελίου.

Πρέπει να γίνει παρέμβαση, το αεροδρόμιο των Χανίων έχει ξεμπλοκάρει, στην Σητεία θα δοθούν 25 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης-Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης αφού επισήμανε την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, ανέφερε, ότι: «Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το ΕΣΠΑ, και σήμερα με τον Περιφερειάρχη είχαμε την συνεργασία αυτή για να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στην Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα στη σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη επικαιροποιήσαμε θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ και για το δήμο Ηρακλείου, με αιχμή τον αγροτικό τομέα, τα φράγματα, τα δίκτυα, τις λιμνοδεξαμενές, αλλά και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών των νέων αγροτών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook