Για δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, «χρόνια δοκιμασίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Ο κ. Παπούλιας μίλησε, μεταξύ άλλων, για παρατεταμένη περίοδο κρίσης, την οποία χαρακτήρισε ως «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ευρωπαϊκών λαών και Βρυξελλών, κρίση κοινωνική και πολιτική». 
Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος των ιστορικών στιγμών, τόνισε ακόμη ο Έλληνας Πρόεδρος, κάνοντας λόγοι για δυσαρέσκεια -αν όχι οργή- των λαών, που πολλές φορές εκφράζεται με λάθος τρόπο. Σε αυτό ανέφερε ως παράδειγμα την άνοδο της ακροδεξιάς.
«Πριν από χρόνια η πατρίδα μου έγινε μέλος της κοινότητας, με την πεποίθηση ότι οικοδομούσαμε το μέλλον σε ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας και αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική παρακαταθήκη δεν πρέπει να υπονομευθεί. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει ελκυστική η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε την ανάγκη η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση να είναι στην πρώτη γραμμή χωρίς διολισθήσεις. 
«Η Ελλάδα χειμάζεται από πρωτόγνωρη κρίση» είπε ακόμη ο κ. Παπούλιας. «Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της». Ωστόσο, συμπλήρωσε, υπάρχουν ευνοϊκες προϋποθέσεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και ο περιορισμός του ελλείμματος εισαγωγών-εξαγωγών.
Επίσης, είπε ότι ως χώρα κάναμε το καθήκον μας και θα πρέπει και οι εταίροι να κάνουν το δικό τους, που είναι όχι μόνο η απομείωση του χρέους, αλλά και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε, κλείνοντας, ένα καλύτερο μέλλον για την ΕΕ.
Από την πλευρά του, στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συμφώνησε με όσα είπε ο κ. Παπούλιας και εξλεφρασε την αισιοδοξία του για μια πολύ καλή προεδρία της ΕΕ, από την πλευρά της Ελλάδας.
«Θέλουμε μια επιτυχή Ελλάδα για μια καλή Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ καλοί για την ΕΕ» υπογράμμισε επίσης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook