Κόντρα στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 
Λίγες μόνο ημέρες μετά το «άδειασμα» του κ. Στουρνάρα από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Νίκο Δένδια ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι η υπερφορολόγηση των πολιτών θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, ο κ. Σταϊκούρας σε ομιλία του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων παραδέχθηκε -σε αντίθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα- ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και εξήγησε ότι θα πρέπει να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. 
«Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι προβλέπεται αύξηση 4% των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. 
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σταϊκούρας προεξόφλησε την επιτυχή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 με δεδομένη την επιβεβαίωση των προβλέψεων του αντίστοιχου για το 2013. 
«Οι προβλέψεις μας για την ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχουν διαψευστεί και ήταν συντηρητικές. Η εκτίμησή μας ήταν προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς. Ακόμα και το προσχέδιο προϋπολογισμού που καταθέσαμε πριν από έναν μήνα, αναθεωρήθηκε, αλλά επί τα βελτίω – και γι\’ αυτό δεν ακούσαμε τίποτε από την αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά. 
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οφείλουμε, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, να συζητήσουμε για τον Κρατικό Προϋπολογισμό με νηφαλιότητα, ρεαλισμό και αλήθεια. Και αυτό θα προσπαθήσω να πράξω σήμερα. Απαντώντας σε ερωτήματα, σχόλια και αναφορές που κατέγραψα, από τοποθετήσεις Κομμάτων και Συναδέλφων Βουλευτών, τις τελευταίες ημέρες». 
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων, ακούστηκε ότι «παραμονή της οικονομίας σε καθεστώς βαθειάς ύφεσης». Στην πραγματικότητα, υπάρχει κλίμα αποκλιμάκωσης της ύφεσης, κάτι που διαπιστώνει και έκθεση του ΚΕΠΕ που προβλέπει «σταθερή βάση ανάπτυξης και εν γένει αύξησης της απασχόλησης» εντός του 2014 απάντησε. 
Για την «Κατάρρευση των εσόδων εντός του 2013» ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι τα έσοδα είναι όντως χαμηλότερα εκείνων του 2012, αλλά ο προϋπολογισμός εκτελείται, σε σχέση με τους στόχους και υπάρχει και υπέρβαση 230 εκατ. ευρώ. 
«Το κράτος δεν επιστρέφει τους φόρους που οφείλει». Οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ, το 2013 και θα είναι αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Οι επιστροφές κινούνται στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
Σχετικά με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο ότι «Η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τις δαπάνες του ΠΔΕ», ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι οι δαπάνες είναι κατά 3,3 δισ. υψηλότερες, σε σχέση με το 2012, αν και χαμηλότερες έναντι του στόχου. Εκτιμάται πως η απόκλιση θα κλείσει στο τέλος του έτους. 
Για την αιτίαση ότι «Η κυβέρνηση δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, με βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος» ο κ. Σταίκούρας ανέφερε ότι οι εκθέσεις της ΤτΕ δεν αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση, αλλά την Κεντρική – και σε επίπεδο κράτους, οι εκτιμήσεις συμπίπτουν. «Σε όλες τις ανακοινώσεις της ΤτΕ διατυπώνεται η μεθοδολογική διαφορά. Κάποιοι ωστόσο, συνεχίζουν ακόμη να σκιαμαχούν για λόγους εντυπώσεων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με το ότι «Ο προϋπολογισμός είναι έωλος, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα», ο κ. Σταίκούρας παραδέχθηκε ότι «Αλήθεια, είναι πως δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα». «Αξιολογούνται οι επιπτώσεις εξέλιξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι αποδόσεις των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Προσδοκούμε βάσιμα πως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα είναι εντός στόχων». 
Επίσης για την αιτίαση ότι «το καλύτερο λογιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στις εθνικολογιστικές προσαρμογές» ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η ειδική πίστωση με την οποία χρηματοδοτήθηκαν οι ΟΤΑ και οι ΟΚΑ, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς αντιρροπείται από τη δαπάνη εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών τους στο κράτος. 
Όσον αφορά στην αποτυχία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως ακούστηκε, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσιάζουν υπέρβαση στόχου κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί απώλεια. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε 4500 λουκέτα, ενώ, μετά τη μείωση, έκλεισαν άλλες 250 επιχειρήσεις, αλλά άνοιξαν 400 καινούργιες. 
Σχετικά με το ότι «Προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι το 2014 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού του 2014, ανέρχεται στο 4%. Τα συνολικά έσοδα του ενιαίου φόρου ακινήτων σε ετήσια βάση, εκτιμώνται στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται περίπου κατά 75%, με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων. 
Επίσης για το ότι θα υπάρξουν «1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από φόρους περιουσίας» ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η πραγματική αύξηση είναι 250 εκατ. ευρώ, γιατί τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να πληρωθούν δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013. 
Τέλος, όσον αφορά στην ανεργία και στο γεγονός ότι «έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η θέση αυτή είναι ακριβής, ωστόσο «η αυξητική δυναμική της ανεργίας, από το καλοκαίρι του 2012, ακολουθεί πτωτική πορεία». 
Σχετικά με το ότι «δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφερε ότι η χώρα έχει τον υψηλότερο βαθμό μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ για το γεγονός ότι το «χρέος διαρκώς αυξάνει» ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι ο ρυθμός αύξησης του χρέους περιορίζεται. «Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από τους εταίρους και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του έχει επεκταθεί στα 16 έτη, έναντι 7 ετών του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 36,7 δισ. ευρώ το 2012), ενώ οι δαπάνες για τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 12,2 δισ. ευρώ το 2012». 
«Με γνώμονα, συνεπώς, αυτές τις παρατηρήσεις, την κρισιμότητα των στιγμών και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή και δυναμική διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας επί συστατικών του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, προσβλέπουμε, σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, σε μια ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση και έγκριση, τελικώς, του Σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014. Σχέδιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας για όλους τους πολίτες, εντός της Ευρωζώνης» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook