Την ξεκάθαρη πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, μετέφερε ο κ. Μάρτιν Σούλτς, προεδρεύοντας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της ελληνικής Βουλής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμώντας να στείλει μήνυμα εν όψει της ελληνικής προεδρίας, είπε: «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι πεπεισμένο να βοηθήσει για να ξεπεραστεί η κρίση. Μπορείτε να βασιστείτε σε μας!».
Πρόσθεσε, δε, ότι «στο Ευρωκοινοβούλιο μας συνδέει η άποψη: αρκετά με τις θυσίες τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τους νέους».
Εξήγησε, δε, ότι «έχουμε τη δυνατότητα εκταμίευσης κονδυλίων για ανέργους και διεύρυνση τεχνολογικής έρευνας. Να αδράξουμε την ευκαιρία των στιγμών και να δράσουμε». 
Πέραν αυτού, ο κ. Σούλτς άφησε σαφέστατες αιχμές για το ρόλο της τρόικας και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και μετά κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ επέμενε ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα, σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση έβγαινε και μιλούσε για πλεόνασμα. Ξαφνικά προκύπτει ότι η Ελλάδα σημειώνει πλεόνασμα και μετα το ΔΝΤ εμφανίζεται και ζητά συγγνώμη. Όμως, τέτοιες δηλώσεις έχουν προεκτάσεις και αυτό ισχύει για όλους μας. Πρέπει κανείς να ξανασκέφτεται τρεις φορές μια λέξη, πριν την εκφωνήσει». 
Συγκεκριμένα, δε, για τους εκπροσώπους της τρόικας, είπε ότι το «καθήκον» τους είναι η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε όμως πως «για να γίνει η εξυγίανση, πρέπει να ενισχυθούν οι τάσεις ανάπτυξης και όχι να αναστέλλονται».
Επιπροσθέτως, σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν μαστίζεται μόνο από οικονομική κρίση, αλλά και από προκαταλήψεις. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι προκαταλήψεις που υπάρχουν στην ΕΕ δεν έχουν εξαλειφθεί. Στη Γερμανία μιλούν αρνητικά για τους Έλληνες κι οι Έλληνες για τους Γερμανούς. Όλα αυτά, την ώρα που θεωρούσαμε ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί. Όμως, σε οικονομική κρίση είναι εύκολο να βγουν στην επιφάνεια».
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων, λέγοντας: «Άνθρωποι που ψηφίζουν νεοναζί και ακραία κόμματα είναι φασίστες ή μήπως είναι απλά απογοητευμένοι -πικρά απογοητευμένοι-, που δεν γνωρίζουν πώς να το εκφράσουν; Πιστεύω το δεύτερο. Άνθρωποι που καταφεύγουν στον εξτρεμισμό δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Γι\’ αυτό και θεωρώ ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ρεαλιστικά τη δυνατότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Θα έχει κατά πάσα πιθανότητα πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε για πρώτη φορά μικρή ανάκαμψη».
Τέλος, αναφέρθηκε και πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Τimes, που καλεί επενδυτές να κατευθυνθούν στην Ελλάδα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook