Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 στο Σπίτι Πολιτισμού στο Ρέθυμνο εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης και τη συνδρομή των Προσφυγικών Συλλόγων Ρεθύμνης.
Η έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. 
Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές προσφυγικών συλλόγων και βιβλιοθηκών Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού και στις προσωπικές του προσφυγικές ρίζες. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
 Έπειτα, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, και αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια των εκδηλώσεων του Ιδρύματος της Βουλής, το οποίο με τις μεταφορές των εκθέσεών του επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων στην έκθεση και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία με τη Βουλή και το Ίδρυμά της. 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κ. Μαίρη Λιονή, εκπρόσωποι των αστυνομικών και πολιτικών αρχών του Ρεθύμνου, καθώς και οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και πλήθος κόσμου.
Πριν από τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική Μικρά Ασία μέσα στους αιώνες», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών, και ερμηνεύτηκαν και μικρασιατικά τραγούδια από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου. 
Σπίτι Πολιτισμού
Βερνάρδου 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου
Τηλ. 28310-40150
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου – 27 Δεκεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-13.30 & 18.00-21.00, Σαββατοκύριακο 9.00-13.30

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook