Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντάται σήμερα στις 10 το πρωί με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν συστήσει ειδική επιτροπή με την συμμετοχή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη.

Οι διοικητικοί βέβαια αν και «έβαλαν νερό στο κρασί τους» συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με τη μορφή 24ωρης απεργίας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος πάντως θα καταθέσει τροπολογία που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για δύο επιπλέον εξεταστικές που θα αμβλύνουν τις συνέπειες στους φοιτητές.

Το υπουργείο προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος των φοιτητών από τα χρωστούμενα μαθήματα, με ρύθμιση που προωθεί, παρέχει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και του έθεσε υπόψιν τις θέσεις των πανεπιστημίων για τα τρέχοντα προβλήματα:

1. Όπως κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει, τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει.

2. Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.

3. Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

4. Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

5. Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.

6. Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε στους πρυτάνεις ότι θα σωθεί το εξάμηνο αν τα μαθήματα ξεκινήσουν την Παρασκευή το αργότερο έως τη Δευτέρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook