Σκληρές αερομαχίες πάνω από την έρημο «Negev» του Ισραήλ δίδονται από την Κυριακή στο πλαίσιο της άσκησης «Blue Flag» με τους Έλληνες πιλότους και τα τέσσερα μαχητικά F-16 block 52 plus της 340 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης, να κλέβουν τις εντυπώσεις. 
Τα Ισραηλινά μέσα κάνουν τις πρώτες αναφορές στην άσκηση που γίνεται με την συμμετοχή αεροσκαφών από την IAF, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Ιταλία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποσυνδέσουν τα αεροπορικά γυμνάσια με μία επίθεση σε βάρος του Ιράν.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ διεξάγεται μια τόσο μεγάλη αεροπορική άσκηση» ανέφερε δημοσίευμα πρακτορείου του Τελ Αβίβ, σημειώνοντας πώς περισσότερα από 100 αεροσκάφη των τεσσάρων Αεροποριών βρίσκονται στην αεροπορική βάση «Ovda» και λαμβάνουν μέρος σε διάφορα σενάρια.

\"\"   \"\"

«Ο στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση της γενικής ικανότητας της αεράμυνας του Ισραήλ, ενώ οι πιλότοι μαθαίνουν μαζί και να συνεργάζονται με παγκόσμιους συμμάχους», είναι η ενδεικτική αναφορά του Ισραηλινού δημοσιεύματος. Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης προσομοίωση δυνάμεων του εχθρού και εξουδετέρωση τους, καθώς και εκπαιδευτικές αποστολές για τον εντοπισμό αντιαεροπορικών πυραύλων.



Σε άλλο δημοσίευμα επισημαίνεται πώς, «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι ο στόχος των χειρισμών είναι η δοκιμή των δυνατοτήτων σε περίπτωση μάχης των συνδυασμένων δυνάμεων και όχι υποτιθέμενη επίθεση εναντίον του Ιράν».

\"\"

Τη Blue Flag παρακολουθούν εκπρόσωποι περισσότερων από 20 κρατών συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ακολούθων της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Οι εκπρόσωποι της Άγκυρας ωστόσο αρνήθηκαν να παραστούν στους ελιγμούς και στις αερομαχίες που διεξάγουν τα μαχητικά του Ισραήλ με αυτά από ΗΠΑ, Ελλάδα και Ιταλία.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Dan Shapiro είπε ότι, «το Ισραήλ ζει σε μία επικίνδυνη γειτονιά και χρειάζεται καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις για την ασφάλεια των πολιτών του. Χρειάζεται επίσης συμμάχους για την ενίσχυση των διακρατικών του σχέσεων και αυτό φαίνεται σε αυτή την άσκηση».
Το πρώτο στάδιο της άσκησης ξεκίνησε την Κυριακή και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αεροπορική βάση «Ovda» η ομάδα των Ελλήνων πιλότων της 340 Μοίρας έχει κλέψει την παράσταση, ιδίως στον τομέα των «αερομαχιών», αλλά όχι μόνο.



Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως πώς είναι νωρίς να υπάρξουν τελικά συμπεράσματα, καθώς η άσκηση των ελίτ των Αεροποριών ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου. «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως είναι απολύτως ικανοποιητικά».
Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι Έλληνες πιλότοι έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως διαθέτουν ψυχή και μεγάλες ικανότητες, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει ουκ ολίγες φορές σε παγκόσμιες διακρίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η άσκηση που οργανώνουν οι ΗΠΑ, η Red Flag και οι Έλληνες χειριστές έχουν «πατήσει» τους αντιπάλους τους.
Οι Ισραηλινοί για να τους αντιμετωπίσουν έχουν εμπλέξει το καλύτερο σμήνος που διαθέτουν, το Flying Dragons, όπως επίσης και αεροσκάφη F-16 block 30 και F-16I, F-15C/D και F-15I από επτά συνολικά Μοίρες της IAF.
defencenet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook