Μετά από 12 χρόνια, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα τεθεί και τυπικά από την Τρίτη στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών των δεικτών MSCI, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με τη στάθμιση του ελληνικού δείκτη στον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets να είναι 0,43%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι με βάση την εταιρεία MSCI αναδυόμενη αγορά, ενώ με βάση τον οίκο FTSE είναι ώριμη αγορά υπό καθεστώς παρακολούθησης, αλλά με ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets και η στάθμιση την οποία θα έχουν είναι οι εξής: ΟΠΑΠ με 18,01%, ΟΤΕ με 17,95%, Εθνική με 11,01%, ΔΕΗ με 9,4%, Πειραιώς με 9,1%, Alpha με 8,25%, Jumbo με 7,9%, Τιτάν με 7,8%, ΕΛΠΕ με 5,8% και Folli Follie με 4,9%.

Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, με υποχρέωση να ακολουθούν τους δείκτες της MSCI, θα έχουν δυνατότητα να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

Θεωρητικά, αν όλα τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI θελήσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα γίνει αποδέκτης εισροών της τάξης των 4,5 δισ. δολαρίων σε βάθος έξι μηνών έως ενός έτους από τη μετάταξη, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Ήδη, από την αναγγελία της υποβάθμισης του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί εισροές από διεθνή χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Εισροές 1,9 δισ. από ξένους επενδυτές στο ΧΑ

Εισροές που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ έχουν σημειωθεί από διεθνή χαρτοφυλάκια, από την αναγγελία της υποβάθμισης του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει ενισχυθεί κατά 33%.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέφερε ότι το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά, μετά το 2009, σημαντικών καθαρών εισροών στο ελληνικό χρηματιστήριο (μέχρι τώρα έχουν εισρεύσει κεφάλαια ύψους 1,923 δισ. ευρώ), ενώ επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την έλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό, μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις τελευταίες ιδιωτικές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών.

Επίσης, τόνισε ότι το ΧΑ έχει διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο για την εισαγωγή private equity funds και venture capital funds και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιρειών.

Ακόμη τόνισε ότι κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν επισκέψεις ξένων διαχειριστών σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για άμεση συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο τους.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook