Στον βωμό των απαιτήσεων της τρόικας ετοιμάζεται να θυσιαστεί η κύρια κατοικία χιλιάδων δανειοληπτών οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Η τρόικα επιμένει σθεναρά στην θέση της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις κύριας κατοικίας καθώς ισχυρίζεται ότι «όσο ισχύουν προστατευτικές διατάξεις καλλιεργείται η κουλτούρα της μη πληρωμής των δανείων». 
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα των πλειστηριασμών έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και για τη διατήρηση της ισορροπίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πέραν των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία εάν τελικά αυτή φτάσει στη Βουλή προκαλώντας πονοκέφαλο στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια μέση λύση η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καταργεί τον «παράλογο\” όπως χαρακτήρισε νόμο του 2009 με τον οποίο προστατεύονταν η ακίνητη περιουσία για οφειλές έως 200.000 ευρώ και θα βοηθήσει στο να πληρώσουν οι κακοπληρωτές οι οποίοι επικαλούμενοι την οικονομική κρίση δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
Μιλώντας στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο αφού όπως δήλωσε «το πιο σημαντικό θέμα στο κεφάλαιο πλειστηριασμοί, είναι οι χιλιάδες πλειστηριασμοί που ξεκίνησε το Δημόσιο εναντίον των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους ασύμφορους φόρους τους. Είναι ντροπή οι άνθρωποι που δεν χρώσταγαν ποτέ στο δημόσιο να βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με το χάσιμο της κατοικίας τους, αλλά και με την φυλακή».

Τι αλλάζει με το κυβερνητικό σχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση του νόμου του 2009 βάσει του οποίοι προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητης περιουσίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ο δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Έτσι με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για τουλάχιστον 15.000 δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία.
Επίσης μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται, οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ ενώ για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.
Τέλος εισάγεται ο θεσμός του συνεργάσιμου οφειλέτη. Όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να πηγαίνουν στην τράπεζα, να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και έπειτα θα έρχονται σε συμφωνία με το τραπεζικό ίδρυμα ούτως ώστε να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής.
newpost.gr/Αγγελική Κιλιντζόγλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook