Αθωώθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, με ομοφωνη αποφαση του τριμελους αυτοφωρου.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του εκδότη του περιοδικού Hot Doc για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με το σκεπτικό ότι τα άτομα που βρίσκονταν στη λίστα Λαγκάρντ δεν συναίνεσαν στη δημοσίευση, αλλά και το ότι δημοσιεύθηκαν τα επαγγέλματα δίπλα στα ονόματα της λίστας.

«Ο σκοπός της δίκης δεν είναι η λογοκρισία ή ο εκφοβισμός αλλά τα όρια για δύο κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία "συγκρούονται"», επεσήμανε ο εισαγγελέας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα ήταν διαφορετική η προσέγγιση της υπόθεσης αν ο Κ. Βαξεβάνης δημοσίευε αποκλειστικά πρόσωπα που ασκούσαν δημόσιο λειτούργημα ή συνδέονταν με τέτοια ως παρένθετα πρόσωπα».

Λίγο νωρίτερα, στην απολογία του, ο δημοσιογράφος υποστήριξε πως στόχος της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ήταν να αποκαλυφθεί το σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα και βρίσκεται στη λίστα.

Σε πρώτο βαθμό ο κ. Βαξεβάνης είχε κριθεί αθώος, όμως μετά την έφεση υπέρ του Νόμου που άσκησε η Εισαγγελία της Αθήνας, βρίσκεται και πάλι στο εδώλιο.