Παράταση μέχρι και αύριο 28 Νοεμβρίου στη διορία για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, ώστε να γλιτώσουν τα πρόστιμα των 300-2.700 ευρώ δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, ανακοίνωσε πως προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη το σύστημα άνοιξε για όλους τους υπόχρεους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, και θα μείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής όλων των καταστάσεων του Κ.Β.Σ έτους 2012, καθώς και των ισοζυγίων για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ορίζεται η 28η Νοεμβρίου 2013, ανεξαρτήτως του καταληκτικού ψηφίου Α.Φ.Μ του υπόχρεου,

Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr, αντιμέτωποι με πρόστιμα βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι επιτηδευματίες που ενώ ετοιμάζονταν οι ίδιοι ή οι λογιστές τους να υποβάλουν μέσω ίντερνετ τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (πελατών- προμηθευτών) του 2012, ανακάλυψαν ότι το σύστημα έκλεισε και πλέον δεν τις δέχεται.

Μετά από συνεχείς παρατάσεις που είχαν δοθεί, τις ημέρες αυτές εκπνέουν σταδιακά οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι (φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι) υπέβαλαν –για παράδειγμα- προχθές την δήλωση, καθώς έληγε η διορία για ΑΦΜ που τελειώνουν σε 7,8 ή 9.

Υπολόγιζαν όμως ότι θα μπορούσαν να στείλουν τη δήλωση μέσω ίντερνετ και μετά τα μεσάνυχτα, έως τις 7 ή 8 το πρωί της επόμενης μέρες. Από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα ακριβώς όμως οι δηλώσεις δεν γίνονταν δεκτές, ακόμα και αν κάποιος τις συμπλήρωνε την ώρα εκείνη και δεν είχε πατήσει ακόμη το πλήκτρο «αποστολή».

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εδώ και λίγους μήνες αρχίσει να κλείνει το σύστημα από τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας της προθεσμίας πολλών φόρων ή καταστάσεων (πχ περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ), παρότι παλαιότερα τις άφηνε ανοικτές έως το πρωί αφού η εντολή πληρωμής μέσω ίντερνετ γινόταν δεκτή από τα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών της τράπεζας και εκτελείτο την επόμενη ημέρα.

Ενώ όμως για τις καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών δεν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής, αντί να μείνει το σύστημα ανοικτό για όλους μέχρι τις 28 Νοεμβρίου οπότε λήγει η τελευταία διορία για ΑΦΜ σε 0, έκλεινε από τα μεσάνυκτα της ίδιας ημέρας, χωρίς να έχει υπάρξει και κάποια σχετική ανακοίνωση από την ΓΓΠΣ για αλλαγή στο ωράριο υποδοχής των δηλώσεων.

Με τον τρόπο αυτόν, επαγγελματίες με βιβλία Α΄κατηγορίας καλούνταν να πληρώσουν ξαφνικά πρόστιμο 900 ευρώ, ενώ αν έχουν Β΄κατηγορίας το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1800 και με Γ΄κατηγορίας τριπλασιάζεται στα 2.700 ευρώ, ενώ μειώνεται αν ο φορολογούμενος ζητήσει διοικητική επίλυση και συμβιβασμό στο 1/3.

newmoney.gr