Η ιταλική αστυνομία αποφάσισε την Τρίτη να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην χώρα μετά από τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κυρίως στο Βατικανό και σε περιοχές αμερικανικών και πακιστανικών συμφερόντων.

«Ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα, ακόμη και μεμονωμένα», αναφέρει το τμήμα δημόσιας ασφάλειας, ζητώντας να «αυξηθεί στο μέγιστο» η παρακολούθηση των τόπων λατρείας, όπως το Βατικανό, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

«Είναι αναγκαίο να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδο οι δραστηριότητες για την γενική πρόληψη και τον έλεγχο της περιοχής, με ιδιαίτερη προσοχή στους στόχους που θεωρούνται πιο ευαίσθητοι», σημειώνει.

Οι στόχοι αυτοί είναι διάφορες πρεσβείες και ειδικά εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν, προξενεία, διεθνείς οργανισμοί, τόποι λατρείας, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Η Ιταλία έχει χιλιάδες μέρη που θεωρούνται ευαίσθητα και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από ορισμένα από αυτά, όπως η έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η αστυνομία επιθυμεί επίσης να ενισχύσει τις δραστηριότητές πληροφόρησης και ελέγχου των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τόπων, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει την παρακολούθηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας εντός της χώρας

Η Γαλλία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό και σε διπλωματικές αποστολές της και ιδιωτικά γαλλικά συμφέροντα στο εξωτερικό, με στόχο την προστασία τους από πιθανά αντίποινα έπειτα από την εξόντωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Φιγιόν δήλωσε πως ο θάνατος του Μπιν Λάντεν από επιδρομή αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να πυροδοτήσει επιθέσεις αντιποίνων και τόνισε πως τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν γύρω από τις πρεσβείες και επιχειρήσεις της Γαλλίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την προστασία διεθνών σχολών, έχουν ως γνώμονα και το τελευταίο οδυνηρό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Γάλλους σε πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μαρόκο, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως άμεσο κτύπημα κατά της ίδιας της Γαλλίας.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε την επαγρύπνηση εντός του πατρίου εδάφους. Επίσης ζητήσαμε από τις πρεσβείες μας να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους, όπως και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πλέον επικίνδυνες περιοχές του κόσμου», τόνισε ο Φιγιόν.

Όπως δήλωσε σήμερα στέλεχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, η τελευτή του Μπιν Λάντεν μικρόν, μόνο, αντίκτυπο θα έχει στη δράση του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη βόρειο Αφρική AQIM, ο οποίος έχει καταντήσει εφιάλτης για τις γαλλικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Γαλλία ουδέποτε αδρανοποίησε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο Vigipirate, που ετέθη σε εφαρμογή μετά τα βομβιστικά πλήγματα του 1995 και έχει κρατήσει το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο» έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Το σχέδιο προβλέπει περιπολίες αστυνομίας και στρατού σε δυνητικούς στόχους για τους τρομοκράτες, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ