Σημαντική απόσταση χωρίζει την Κυβέρνηση και την τρόικα καθώς δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, των πλειστηριασμών ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επικοινωνεί προς τα έξω ότι το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνηση είναι αισθητά μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται , ωστόσο πληροφορίες προερχόμενες από την ΕΕ επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «καθολική» σύγκλιση.

Σε ερώτηση του in.gr για το εάν θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα άφιξη των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου απάντησε πως αυτό είναι «άγνωστο ακόμα».

Τα εκκρεμή ζητήματα εξετάσθηκαν εκ νέου χθες, Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συζητήθηκαν κάποια από τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 1,8 δισ. ευρώ και για τα οποία η τρόικα εγείρει ενστάσεις. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μέτρα ύψους 550-600 εκατ. ευρώ τα οποία κατά την άποψη του ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ δεν τεκμηριώνονται.

Συγκλίσεις δεν υπάρχουν και στο ζήτημα των πλειστηριασμών για το οποίο τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επιδιώκουν μεταβατική περίοδο για την άρση αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Αγκάθι αποτελεί και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, με την κυβέρνηση να εξετάζει την άρση της υποχρέωσης υπογραφής του υπουργού Εργασίας για τις απολύσεις, αλλά και να επιδιώκει να βάλει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην «εκτιναχθεί» η ανεργία.

Λόγω της απόστασης που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα, και ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα του ενιαίου φόρου ακινήτων (για τον οποίο οι δανειστές ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τις ειδικές κατηγορίες κτισμάτων που θα πληρώνουν μειωμένο φόρο) και των πρόσθετων μέτρων που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 5 Δεκεμβρίου, υπάρχει το ενδεχόμενο και το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου να μην ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως και τα μέσα Φεβρουαρίου 2014 υπό την παραδοχή ότι θα εκταμιευθεί ενδιάμεσα η εκκρεμούσα δόση του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook